Народна странка

Млади лидери Народне странке у посети светињама на Косову и Метохији

Млади лидери Народне странке у посети светињама на Косову и Метохији

Интернационални секретар Народне странке Александар Љубомировић, заменик секретара Александар Новковић и председница Одбора за културу Градског одбора Народне странке Београд Мирјана Југовић посетили су Косово и Метохију, извор настанка и непресушног трајања српског народа, место националног идентитета и очувања националне културне баштине и традиције.

У оквиру посете обишли су недовршен Храм Христа Спаса у самом центру Приштине. Градња храма је почела 1992. године, а будућност цркве је неизвесна, јер се већина албанског становништва залаже за њено рушење иако је Српска православна црква 2016. године, судским процесом утврдила и преузела власништво над земљиштем на којем је подигнута црква. Након завршетка судског процеса, црква је оскрнављена и вандализована паљењем неколико пута, тако да данашњи изглед цркве представља симбол непрестаног страдања српског народа на Косову и Метохији и уништење културног идентитета српског народа.

Представници Народне странке разговарали су са локалним становништвом и парохијским свештеницима у црквама Епархије рашко-призренске, који су им представили стварну слику живота и како се носе са изазовима свакодневнице. По њиховим наводима, у Приштини живи мање од петоро Срба. Реч је о старијим људима који живе у изузетно тешким условима.

Љубомировић, Новковић и Мирјана Југовић били су и у цркви Светог Николе у Приштини, саграђеној у 19. веку на темељима старе цркве, смештеној у ширем центру, а која је опкољена новим зградама. Парохијски свештеник је напоменуо да су Срби у најјужнијим и источним енклавама препуштени сами себи и да су у потпуности заборављени, као и да живе у изузетно тешким  условима. Приштевски парох је представницима Народне странке пренео да је свештеницима онемогућено да служе у Храму Христа Спаса, јер је и сам био учесник немилог догађаја, када им је косовска полиција забранила служење литургије, одузевши им документа након легитимисања, и ускраћивања да се врши молитва за страдални српски народ на Косову и Метохији.

Након посете светињама у Приштини, млади лидери су обишли меморијални комплекс Газиместан, посвећен косовским јунацима, место на којем се одиграла Косовска битка, након чега су се упутили ка манастиру Грачаници.

Манастир Грачаница као колевка средњовековне српске културе и стецишта духовности је потврда постојања целокупног српског народа. Дивећи се обновљеним фрескама у цркви манастира Грачаница, чланови Народне странке су у радости прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Велико нам је задовољство што можемо да истакнемо да је управо председница Одбора Народне странке за културу Мирјана Југовић учествовала у вишегодишњем процесу обнављања и рестаурације цркве манастира Грачаница.

У Грачаници су чланови Народне странке имали прилику да воде разговор са локалним становништвом и да се посаветују с њима о конкретним корацима које наша странка може да предложи, како би се подигао општи стандард живота међу српским становништвом јужно од реке Ибар.

Последњег дана, млади политичари из Народне странке имали су могућност да посете и српске општине на северу покрајине. Они су између осталог обишли и манастир Бањску, задужбину светог краља Милутина, где се налази и његово гробно место.

У склопу посете, састали су се са становницима Звечана и Косовске Митровице, који су их упутили у стање на северу покрајине и забрињавајућем податку да све више младих напушта  Косово и Метохију.  


Александар Љубомировић
интернационални секретар Народне странке

Александар Новковић
заменик интернационалног секретара Народне странке

Мирјана Југовић
председница Одбора за културу Градског одбора Народне странке Београд