Народна странка

Јеремић: Слаба држава је услов за јаку личну власт, Вучић Србију води странпутицом

Јеремић: Слаба држава је услов за јаку личну власт, Вучић Србију води странпутицом

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да власт Александра Вучића већ пуних десет година Србију води странпутицом, "јер је његов главни циљ успостављање и одржавање јаке личне власти, а услов за јаку личну власт је слаба држава".

Јеремић је агенцији Бета казао да су у таквом систему институције поништене, а државни апарат је корумпиран и упрегнут само за опстанак диктатора на врху тог система, који онда може да управља и организованим криминалом, јер не важе закони, него његова воља.

"Зато је једини одговор тако слабе државе на велику економску кризу био додатно задуживање грађана и због тога у слабој држави нема обрачуна с корупцијом, на преглед код лекара специјалисте чека се годинама, деца у школама малтретирају наставнике, јер диплому могу да купе на трафици. То су јасне и свима видљиве последице успостављања и одржавања личне власти једног човека", истакао је Јеремић.

На питање да ли 2023. година може бити година промена, председник Народне странке је рекао да следећа година може бити година наде и година у којој ће бити створени услови за коначни пад режима Александра Вучића.

"Редовни локални избори би требало да буду одржани 2024. године и главни циљ Народне странке, а надам се и остатка опозиције, јесте да на тим изборима оствари добар резултат. Када режим изгуби власт у значајном броју великих градова и општина, тада је процес пада неповратан и неће проћи много времена до пада Српске напредне странке (СНС) с власти и на републичком нивоу", оценио је Јеремић.

Упитан шта је алтернатива политици коју воде Српска напредна странка и Александар Вучић, Јеремић је рекао да је алтернатива политика коју води Народна странка.

"Алтернатива је Народна странка и наша политика, која подразумева демократију, владавину права и институција, а не личну власт једног човека, као и одбрану националних интереса на Косову и Метохији и забрану претварања Србије у рудник и тровање земље и народа", истакао је Вук Јеремић.