Народна странка

Јеремић: Војна неутралност неодржива без увођења обавезног служења војног рока

Јеремић: Војна неутралност неодржива без увођења обавезног служења војног рока

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да војна неутралност Србије може бити одржива само ако се уведе служење војног рока, јер га све војно неутралне државе на свету имају.

„Војна неутралност је предуслов за опстанак Србије, а она подразумева увођење војног рока. Једина алтернатива томе је приступање НАТО-у. Не може се у истом даху бити и за војну неутралност и против служења војног рока“, рекао је Јеремић телевизији Јуроњуз Србија (Euronews).

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже за државотворну политику која подразумева „конкретне кораке како да Србија буде војно и политички неутрална“.

„Циљ те политике је заштита територијалне целовитости Србије и заштита нашег народа и светиња на Косову и Метохији. Нудимо конкретна решења за подизање националне економије и демографије и за поновно успостављање владавине права и институција, као и мере у просвети и култури за цео српски народ који је један и недељив и који живи како у својој матици Србији, тако и у расејању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је позвао све странке државотворне опозиције да заједно наступе на предстојећим изборима, јер само такав наступ може донети резултат.

„Став Народне странке је да би у једном блоку требало да наступимо са Новим ДСС-ом, који је у коалицији са ПОКС-ом, Дверима, Заветницима, као и ванпарламентарним странкама које баштине нама блиске вредности, попут ДЈБ, и утицајним независним интелектуалцима“, рекао је Јеремић.  

„Разговарали смо са свима и, када је реч о Народној странци, ми смо спремни да договор буде постигнут већ сутра“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да те странке неспорно спаја став да је неопходно одбацити „француско-немачки“ план за независност Косова и Метохије и да то мора бити у темељу сваког договора за изборе.

Председник Народне странке рекао је да је добро што је прозападна опозиција најавила заједнички наступ на изборима и да би и странке државотворне опозиције такође требало да наступе заједно.

На питање „да ли може поново да седне“ са Драганом Ђиласом, Мирославом Алексићем и Здравком Поношем, Јеремић је одговорио да би било најбоље да се „та прозападна екипа, са овим или оним стилским извођењем исте политике, окупи у једну колону“.

„Ако опозиција наступи у два блока, и не буде трећих, четвртих и петих опција, онда то може да донесе резултат“, закључио је Јеремић.