Народна странка

Јеремић: Литијумско зло се може зауставити само законом који ћемо предложити

Јеремић: Литијумско зло се може зауставити само законом који ћемо предложити

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас у разговору са мештанима Лукавца код Ваљева да ће посланици те странке у Скупштини Србије предложити закон о „потпуној забрани ископавања литијума и бора“ и измене Закона о рударству, којима ће бити прописано да истражна права неће аутоматски значити и права на копање руде.

„То зло трајно може да се спречи само законом. Неко је узео велике паре да би компанија ’Еуро литијум’ бушила око Ваљева и тровала земљу и воду. Утврдићемо ко је то, и тај ће сигурно одговарати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће власт, ако борба против експлоатације литијума око Ваљева буде успешна, позвати мештане Лукавца на „канабе код председника Србије Александра Вучића“.

„Молим вас да не идете на то канабе, јер се тамо проблеми не решавају. Тамо се само поставља питање цене за одустанак од борбе. Тамо се пита ’пошто’, а онда се неко прода за мање а неко за више. Наш циљ је да се нико не прода, већ да спречимо бесповратно тровање наше земље“, рекао је Јеремић.

Мештанин Лукавца Огњен Марковић рекао је да су у околини његове куће процуреле већ две бушотине и да му је због тога затрован бунар.

„Не могу децу да окупам, него морам да доносим воду у боцама. Ко ће за ово да одговара“, упитао је Марковић.

Познати грађевински инжењер Душан Арбајтер, који је водио подизање куполе Храма Светог Саве и који има пољопривредно газдинство у Лукавцу, рекао је да истражне бушотине могу да нанесу ненадокнадиву штету животној средини због изливања затроване воде, која уништава живи свет и трује земљу.

„Изгледа да у околини Ваљева постоје значајне количине бора, који је погубнији од литијума“, рекао је Душан Арбајтер. Арбајтеров син, Бранко Арбајтер, рекао је да пољопривредницима због истражних бушотина пропадају трактори у земљу, која је притом и трајно загађена.

„Нећемо литијум у нашем крају. Мештанима се нуди по 100.000 динара али без уговора. Мени су нудили уговор о донацији али под условом да потпишем да више никада не смем да их тужим. Тако покушавају да купе ћутање, али ми нећемо да ћутимо“, рекао је Бранко Арбајтер.

Потпредседник Народне странке Владимир Гајић, који је изабран за посланика у Скупштини Србије, рекао је да Србијом „управља виртуелни окупатор“, а да Вучић „има улогу добровољног Милана Недића“.

„Вучић претвара Србију у потпуну колонију, попут афричких држава које су међу најсиромашнијим у свету. Никоме рударство није донело срећу и ниједна држава се није развила од рударства“, рекао је Гајић.

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић, која је изабрана за посланицу, рекла је да „власт покушава да претвори Србију у рудник“.

„Ништа од нас неће остати ако спроведу ту своју намеру“, рекла је Ивана Парлић.