Народна странка

Јеремић: Вучић поручио да ће косовска страна добити све, а кривицу сваљује на народ

Јеремић: Вучић поручио да ће косовска страна добити све, а кривицу сваљује на народ

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је председник Србије и СНС-а Александар Вучић изјавом да је „његова идеја о разграничењу на Косову и Метохији пропала јер је народ мислио другачије“ нанео тежак ударац преговарачком капацитету Београда и да је послао поруку да ће косовска страна добити све што је захтевала декларацијом приштинског парламента.

„Питам Вучића га да ли га је бар мало срамота што окривљује народ за пораз историјских размера, а оно што он описује би било управо то. Вучић на потпуно бизаран начин релативизује своју одговорност. Данас више не постоји ниједан разлог да косовска страна, бар док је Вучић на власти, иде и јоту испод онога што је он рекао да ће добити. То се у међународним преговорима не ради.“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“.

Јеремић је подсетио да је Вучић био члан Владе Србије као министар информисања 1999. године, када је нанет најтежи ударац територијалној целовитости и суверенитету Србије и када су пале бомбе и српска војска је морала да се повуче са територије Косова и Метохије.

Касније, после 2012. године, када је Вучић био алфа и омега преговарачког процеса, тај процес је потпуно непотребно подигнут са техничког на високи политички ниво. Како је то преговарано да је Приштини потребна још само столица у УН, а све друго је предато, док заузврат није добијено ништа, осим Заједнице српских општина, која је мртво слово на папиру“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом критика да је мишљење Међународног суда правде потврдило косовску независност, истакао да то није истина, јер је тај суд рекао да статус Косова и Метохије мора бити одлучен у Савету безбедности УН, а тамо Русија и Кина имају право вета.

Београд је, због става Русије и Кине, добио јаку карту као резултат тог мишљења суда. Суд је рекао да Приштина није прекршила међународно право декларацијом о независности, а онда и објаснио да међународно право не познаје акт о сецесији. То значи да када бисмо ми на папиру потписали да једнострано проглашавамо овај студио независном државом, ми такође не бисмо прекршили међународно право, али бисмо и даље седели у Србији. То је оно што је суд рекао“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Међународни суд правде дао Савету безбедности на одлучивање питање статуса.

Због тога данас Вучић, а сутра неко други ко ће преговарати у име Србије, има изузетно јаку карту у својим рукама, а све што Вучић прича је хиљаду пута поновљена лаж у нади да ће постати истина“, рекао је Јеремић.