Народна странка

Јеремић: Вучић разматра нове неповратне уступке на Косову и Метохији

Јеремић: Вучић разматра нове неповратне уступке на Косову и Метохији

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић „разматра нове неповратне кораке“ на Косову и Метохији, који би представљали наставак неповратних уступака учињених у претходних десет година.

„Када се на међународној позорници учине уступци који се формализују, онда више нема назад, нема повратка у пређашње стање, осим можда ратом, о којем не бисмо смели да размишљамо“, рекао је Јеремић у Тополи, где је разговарао са представницима одбора Народне странке из Шумадије.

Јеремић је упитао „под каквим је то Вучић притисцима“ ако је председник до јуче понављао да се са Србијом више не разговара језиком уцена и притисака и да никада није била јача, те да њега цене свуда у свету и радо га примају.

„Нека се одупре притисцима, ако је тачно то што је говорио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се хитно мора зауставити „слободан пад Србије по питању Косова и Метохије“.

„То значи да се заустави одлазак Срба са Косова и Метохије, као и даља међународна афирмација самопроглашеног Косова, тако да Приштина више никада не уђе ни у једну међународну организацију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка има „чврсту и непоколебљиву косовску политику“, али да се не би требало одавати искушењу узвикивања парола „после којег се човек осећа боље, док се у стварности ништа не догоди“.

„Неодговорно је свести политику на извикивање пароле ’Косово је Србија’, него је потребно водити истински државотворну политику. То значи да економију доведемо на ниво да можемо другачије да разговарамо и са Албанцима и са свима другима, као и да војно-безбедносни апарат доведемо не битно другачији ниво од данашњег, а и да значајно поправимо демографску слику Србије. То су процеси који морају да теку паралелно са дипломатским ангажовањем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да до сада није изнет ниједан довољно убедљив аргумент за увођење санкција Русији.

„Нека Вучић каже чиме нам се прети, он је тај који разговара са лидерима Француске и Немачке Емануелом Макроном и Олафом Шолцом, уместо што шаље представнике наводно опозиционих странака на телевизију да нам говоре како ће немачке фирме отићи из Србије ако не уведемо санкције Русији. Нисам баш убеђен да је тако, јер у Србији добијају енормне  субвенције и остварују велики профит“, рекао је Јеремић.

„Јуче је отворена велика немачка фабрика у Србији. На отварању је био и немачки амбасадор, није баш деловало као да се спремају за одлазак”, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да Вучић „намерно најављује катастрофу и трећи светски рат, јер онда сви ћуте пошто се боје рата“.

„Односи у свету јесу оптерећени због сукоба Русије и Украјине, али не толико да сутра неће изаћи сунце“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, навео је да „Србија није у срцу урагана и да се у Србији неће догодити катастрофа, осим можда оне коју би могла да изазове актуелна власт својом нестручношћу“.

Јеремић је закључио да због рата Украјине и Русије највише пате те две државе и Европа, док су на добитку технолошке суперсиле, САД и Кина.

Јеремић је у Тополи био и на манифестацији „Опленачка берба“.