Народна странка

Јеремић: Захваљујући мишљењу МСП Србија држи кључ од чланства Приштине у УН

Јеремић: Захваљујући мишљењу МСП Србија држи кључ од чланства Приштине у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да захваљујући мишљењу Међународног суда правде (МСП) искључиво од Србије зависи да ли ће самопроглашено „Косово“ постати члан УН и да ће било коме ко би се усудио да крене „у правцу прихватања пришинске столице у УН, а што би значило признавање независности те лажне државе, пад с власти бити најмањи проблем од свега што ће му се догодити“.

„Без потписа Београда на споразум који омогућава чланство Приштине у УН то не може да се догоди, јер да може, то би већ било урађено за све ове године“, рекао је Јеремић у Шиду, где је разговарао са грађанима и члановима Народне странке.

Јеремић је истакао да није тачно да је Међународни суд правде рекао да је „Косово“ независна држава, него да декларација приштинске власти о независности не крши међународно право, али и да о томе да ли ће „Косово“ постати држава или не одлучује Савет безбедности УН, а тамо право вета имају Русија и Кина, које су рекле да ће гласати онако како Србија од њих буде тражила.

„Ако бисмо у Шиду данас ми сви присутни потписали некакву декларацију о независности Шида, такође не бисмо прекршили међународно право, али не бисмо створили ’Републику Шид’. Тако и Албанци – нису прекршили међународно право, али нису створили државу, већ од Србије зависи да ли ће имати државу“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео ће питање Косова и Метохије бити „тема над темама“ и у кампањи за изборе који ће бити одржани крајем ове године или почетком следеће.

„Народна странка се не бави питањем Косова и Метохије на ревијалан начин нити зарад стицања политичких поена, ми верујемо да је то суштинско национално питање“, рекао је Јеремић.

„Грађани виде да важним државним и друштвеним питањима приступамо озбиљно и одговорно. Према резултатима последњих истраживања, Народна странка је убедљиво прва странка опозиције у Новом Саду, где сама има подршку више од 12 одсто бирача, што је више него четири пута више у поређењу са претходним истраживањем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да нису само битни проценти него и тренд раста, и додао да ће Народна странка „брзо и незадрживо расти“.

„То је веома добра вест, али она носи и опасности. Почеће стављање јаја у различите корпе, па и у нашу, која је највећа опозициона. Прилазиће ће нам многи, и зато морамо да водимо рачуна како се према томе опходимо“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је на скупштинској седници о Косову и Метохији „почео да пада страх“ и показало се право лице Вучићеве косовске политике, а то је „издајничка политика“, и додао да „таква политика у Србији не пролази“.

„Вучић се током скупштинске расправе о Косову и Метохији први пут нашао у ситуацији да га се људи не боје, да су спремни да му саспу истину у лице. То је тек почетак, јер као што га се посланици опозиције нису бојали у парламенту, тако га се сутра неће бојати ни народ на улици“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да „ни случајно не би требало навијати“ да Вучић потпише споразум којим се омогућава чланство „Косова“ у УН, јер би то била „генерацијска трагедија“.

„Џабе нам и ако дођемо на власт у року од 90 дана после тог потписа, јер би штета за националне интересе била трајна и непоправљива“, закључио је Јеремић.