Народна странка

Јеремић за "Данас": Најважнији циљеви Савеза за Србију су промена корумпираног система и обнова демократије

Јеремић за "Данас": Најважнији циљеви Савеза за Србију су промена корумпираног система и обнова демократије

Прво и најосновније - инсистирали смо на томе да се сачува дух заједништва са београдских избора на којима је, имајући у виду све околности, постигнут респектабилан резултат. Преломни тренутак у настајању Савеза за Србију је био договор Народне странке са Драганом Ђиласом о формирању заједничке одборничке групе у Скупштини Београда. Тиме је створено језгро којем су се касније прикључили и они који до тада нису били са нама.

Приликом састављања заједничког програма, поред јасног става о КиМ, од изузетне важности за Народну странку било је и успостављање специјалног тужиоца за борбу против високе корупције, лустрација свих који су у прошлости злоупотребили јавне функције и државне ресурсе, хитно доношење закона о пореклу имовине и незастаривост кривичних дела проистеклих из процеса приватизације, каже у разговору за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке, одговарајући на питање на чему је та странка посебно инсистирала приликом договора о стварању Савеза за Србију.

Наш саговорник истиче да “верујемо да су нам и у дипломатији неопходне хитне корените промене, како би се зауставило стрмоглаво понирање угледа и интереса Србије”.

Међународна сарадња се данас своди на шарлатанско увесељавање и повлађивање страним гостима и неконтролисану трговину националним ресурсима - територијалним, економским и свим другим - иза затворених врата, искључиво у циљу учвршћивања диктаторске власти”, сматра Јеремић.

Како коментаришете учестале примедбе дела српске јавности да је ваш Савез "сувише десни"?

- Те примедбе напросто немају упориште у реалности, што се јасно види из заједничког програмског документа. Чињеница да се оснивачи Савеза, поред свих осталих ствари на које нисам чуо неке нарочите примедбе, залажу за поштовање Устава и Резолуције 1244 га чини „десничарским“? Па шта су онда „левичари“ или „грађанисти“ - они који су против највишег правног акта државе или очувања територијалне целовитости земље? Једини коме је у интересу форсирање поделе на „грађанске“ и „националне“ опозиционе снаге је заправо режим. Народна странка је настала на филозофији да грађанске и националне вредности у цивилизованом друштву које почива на владавини права нису супротстављене, а такво уверење влада и у Савезу за Србију.

Шта су, према Вашем мишљењу, "рецепти" за одрживост Савеза? Како ће Савез избећи судбину ДОС-а?

- Први је да никада не губимо из вида најважније заједничке циљеве - промену корумпираног система, стварање услова за нормалан живот и обнову демократије и основних слобода. Зато ће прва влада у Србији по смени режима бити прелазна и експертска. Други је да поштујемо аутономију чланица Савеза и разлике које постоје међу нама. Народна странка је један од носећих стубова Савеза за Србију, али ће свакако наставити са својом мисијом у друштву и након што Савез испуни циљеве због којих је настао.

 

Да ли је Ваша слика поред табле „Прешево“ фотошопирана?

Наравно да није, стали смо поред ње на аутопуту и сликали се, као и у Скопљу, Битољу, Кајмакчалану, Солуну и на другим местима тог викенда. Очигледно је неке много заболела пратећа порука – да се режим спрема да у руке косметских Албанаца преда део неупитно суверене државне територије, као и контролу над виталним коридором који спаја Србију са морем.

 

Који ће бити први потези Савеза од званичног оснивања овог викенда?

- Почећемо са интензивним радом широм Србије од првог дана. За септембар је већ договорено осам трибина, као и многе друге активности. Понудићемо народу јасну алтернативу овој власти и конкретан план потеза у циљу постизања промена. Успоставићемо везе са синдикатима, струковним удружењима, као и цивилним сектором. Имаћемо и живу дипломатску активност ове јесени - не може Вучић имати монопол на међународну комуникацију и представљање Србије у свету. Примера ради, ја ћу као бивши председник учествовати у раду високог заседања Генералне скупштине УН, а планиран је и низ билатералних сусрета - у земљи и иностранству. То ће бити од велике важности, поготово имајући у виду очигледно убрзавање косовског процеса.

Народна странка је овог лета покренула акцију "Један потпис мења све". Колики је досадашњи одзив грађана?

- Народна странка је читаво лето провела „на терену“, широм Србије. Акција „Један потпис мења све“ је током августа спроведена у више од 30 градова, а у септембру планирамо да тај број утростручимо. За сада је одзив изнад очекивања, а можда најинтересантније запажање је то да је готово половина грађана која ступа у разговор са нашим активистима у чврстом уверењу да Вучић никада не би потписао акт који би омогућио да Косово постане члан УН. Још је већи број оних који нису били свесни да смо у опасности да и делови југа Србије остану са оне стране „разграничења“ са Албанцима. Такво бацање прашине у очи народу је упоредиво са проглашењем Кумановског споразума победом над НАТО 1999. године. Савез за Србију ће се свом снагом залагати да истина допре до народа.

Ваша странка се противи разграничењу и размени територија као могућем решењу косовског проблема. Шта је, према Вашем мишљењу, решење за КиМ? Има ли, уопште, решења?

- „Разграничење“ са једном националном мањином у мултиетничкој држави као што је Србија представља драматичан преседан који отвара Пандорину кутију опасности за територијалну целовитост земље. Ми сматрамо да би дијалог са Албанцима свакако требало наставити, али на битно стручнији и одговорнији начин, стављајући на сто теме од виталног значаја које до сада у Бриселу практично нису ни дотакнуте, као што су питање узурпиране имовине – државне и приватне – као и веродостојне и трајне гаранције заштите српског становништва и нашег вековног културног наслеђа. Не може се статус решавати пре него што су такве ствари на адекватан начин испреговаране и обезбеђене. А и тада, не видим ниједан разлог зашто би нормализација прилика на Балкану морала подразумевати пуноправно чланство Косова у УН, након којег више не би било реалних препрека за формирање велике Албаније и даљу релативизацију граница наше земље. Да ли неко може да каже да живот на Тајвану није нормалан, јер нису у УН? Да ли их то спречава да тргују са Кином или путују по свету? Наравно да не.

Очекујете ли да ће Александар Вучић и Хашим Тачи постићи споразум до пролећа 2019, како се прича у дипломатским кулоарима? Очекујете ли да ће бити одржан референдум о КиМ, који најављује председник Србије?

- Подсетићу Вас да сам био први који је на то указао, када сам у марту ове године изашао у јавност са подацима о њиховим тајним сусретима у Паризу и Њујорку, које они никада нису демантовали. Сигуран сам да ће Вучић са своје стране покушати да одговорност за давање сагласности Србије на заокруживање косовске државности подели са народом, али да референдум неће бити средишњи део његове стратегије, већ нови парламентарни избори на којима намерава да спроведе до сада незабележену изборну крађу. Пошто стављање потписа на споразум са Приштином планира да услови својом победом на тим изборима, рачуна да ће међународна заједница бити спремна да му за такво разбојништво прогледа кроз прсте.

Власт и прорежимски медији упорно понављају да је за време режима Бориса Тадића, чији сте били део, решавање косовског питања измештено из УН у ЕУ. Да ли се то могло спречити?

- Хиљаду пута поновљена лаж ипак не може постати истина. Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2010. године окончан је процес пред Међународним судом правде који је косовске Албанце приморао да се врате за преговарачки сто - упркос томе што су приликом једностраног проглашења независности 2008. године били на чврстом становишту да је тиме ствар за њих завршена, уз подршку моћних светских сила. Суд је, међутим, супротно тврдњама режимских медија, подвукао централност Резолуције 1244 и улогу Савета безбедности УН у решавању питања статуса КиМ. Да није тако, и да због права вета Русије и Кине једино решење за косовску столицу у УН не лежи у потпису Београда, не бисмо данас ни били у ситуацији да се за било шта питамо. Преговори о техничким стварима су нешто друго - могли су бити вођени и у Бриселу и у Њујорку. Познато је да сам ја снажно заступао тезу да би то требало да се одвија уз посредничку улогу УН, али да сам нажалост у томе на крају остао усамљен. Но како год, статус је био и остао тема у искључивој надлежности Савета безбедности УН, што смо нашим одласком пред Међународни суд правде трајно зацементирали.

 

Интервју водила новинарка листа "Данас" Марија Стојановић