Народна странка

Јеремић: Одбацивање плана на референдуму спречава Вучића да изда Косово и Метохију

Јеремић: Одбацивање плана на референдуму спречава Вучића да изда Косово и Метохију

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је одбацивање „француско-немачког“ плана за Косово и Метохију на референдуму једини ненасилан и демократски начин да Србија заштити своје националне интересе и елементарно достојанство, као и да стане на пут стварању Велике Албаније, новим сукобима на Балкану и предаји српске верске и културне баштине.

„Лажно се представља да је усменом сагласношћу председника Србије Александра Вучића све завршено и да нема начина да се промени то на шта се он усмено сагласио. То није истина, ни правно ни политички“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

„Ако хоћете да зауставите Вучића у пузајућој примени ’Шолц-Макроновог’ плана, као што је то урадио са Бриселским споразумом, онда морате да му кажете ’не’. Ко је данас толико снажан? Једино народ на референдуму, јер је према свим истраживањима јавног мњења најмање 80 одсто грађана против споразума и референдум не може да се покраде“, додао је Јеремић.  

Јеремић је истакао да није истина ни да је споразум већ постао део поглавља 35 у процесу придруживања Србије ЕУ, јер би то могао да постане тек кроз неколико наредних корака који још нису учињени, а то би могло да буде спречено одбијањем плана на референдуму.

„Ако Вучић добије прилику да спроведе у дело оно на шта се усмено сагласио и постане лични гарант примене споразума, онда ће уз цео апарат власти који има на располагању добити и снажнију подршку ЕУ и САД. Једини начин да му се стане на пут јесте да народ као примарни носилац суверенитета на референдуму каже ’не’ ономе што је намерио да уради“, рекао је Јеремић.
 
„Ако кажете ’да’ на сваки захтев из ЕУ, нећете далеко стићи на европском путу, за шта је најбољи доказ Северна Македонија, која је променила и назив државе, па је ипак сада блокира Бугарска са понижавајућим захтевима“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Србија применом плана ушла у „стратешки ћорсокак“ када је реч о њеној европској еманципацији и да би добијала све више понижавајуће услове, а била би суочена и са планом „Шолц-Макрон 2“ у вези са Босном и Херцеговином, односно Републиком Српском, а Вучић би и тај план прихватио јер се показао као рањив на притиске.

Јеремић је поводом прелиминарних резултата председничких избора у Црној Гори по којима је Јаков Милатовић победио досадашњег црногорског председника Мила Ђукановића рекао да је реч о историјском тренутку из којег би и Србија требало да извуче поуке.

„Ђукановићу је 2012. године претила оптужница у Барију и помињан је у вези са групом Дарка Шарића, а онда је учинио нагли и радикалан отклон од Русије и увео Црну Гору у НАТО, чиме је себи купио нови живот и постао ’европски политичар и визионар’. Србија је данас у сличној ситуацији и Вучић је пред радикалним заокретом у односу на косовску политику коју је јавно заступао и заокретом ка ’европејству’ и ’миротворству’ покушава да прибави подршку Запада какву је имао Ђукановић“, рекао је Јеремић.

„Ако дође до ескалације ’миротворства’, ’европејства’ и ’љубави’, последице по нашу земљу би могле да буду далеко фаталније“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да Србија не би била изложена ни економским нити политичким санкцијама ако би одбацила „француско-немачки“ план.

„Не би се повукла ниједна западна компанија јер су тим компанијама дате огромне субвенције и оне у Србији остварују огромне профите“, закључио је Јеремић.