Народна странка

Јеремић: Нова Влада Србије је шамар народу, Народна странка најоштрија опозиција

Јеремић: Нова Влада Србије је шамар народу, Народна странка најоштрија опозиција

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас је нова Влада Србије од 28 министара највећа влада у Европи и да је њена величина „шамар народу у времену кризе“, а да су посланици Народне странке током расправе о избору владе показали да су „најоштрија и најбескомпромиснија опозиција“ у парламенту.

„Власт истовремено прави највећу владу у Европи са буљуком министара без портфеља док позива народ да гаси светло и штеди струју. То значи да им је важно само да намире своје унутрашње интересе, а не какву ће политику влада водити. Није требало чекати на овакву владу седам месеци од одржавања избора, могли су све да заврше за седам дана“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић је истакао да су посланици Народне странке „без пардона“ критиковали власт и састав нове владе и указивали на везе новог министра одбране Милоша Вучевића са озбиљним криминалцима, као и на то да ће интереси компаније Рио Тинто бити заступљени и у новој влади.

„Посланици владајуће већине нису знали како да се носе с том количином необоривих чињеница“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је дебата о избору владе била „потресна и никада примитивнија“, те да никада није толико одисала отровом, нити да се на такав начин комуницирало са представницима опозиције пред камерама националне телевизије.

„Упорно су пласиране запањујуће лажи, а најгора је она да је опозиција створила клан Вељка Беливука – то су представници владајуће већине изговорили више од 150 пута, јер су имали задатак да у подсвест грађана усаде да је организовани криминал везан за опозицију, а не за власт која је тај клан направила“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је посланик Народне странке Борислав Новаковић кренуо ка посланику СНС-а Миленку Јованову пошто му је Јованов добацио: „Дођи овамо“.

„Заборавили су да када позовете представнике Народне странке на тучу, ми се ту појавимо, као када смо дошли у председништво код Александра Вучића. У скупштини су гутали кнедле и Јованов и велика већина представника СНС-а. Нећемо дозволити да третирају опозицију као до сада, када у парламенту није било праве опозиције“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је тешко коментарисати изјаве председнице владе Ане Брнабић јер „та врста приземног разбојништва није била виђена до ове расправе“.

„Веома је, међутим, забрињавајуће што је Ана Брнабић  у свом експозеу пропустила да каже да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног ’Косова’ у УН, што је прећутао и председник Србије Александар Вучић у свом говору у УН, иако је то морао да каже“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да се чланство самопроглашеног „Косова“ у УН све чешће помиње у „папирима који цуре“, а и у његовим разговорима са високим представницима међународне заједнице.

На питање о подршци Народне странке прогласу о пуној реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије, Јеремић је одговорио да што се тиче Народне странке у том прогласу нема ничег спорног.

„Наводи се да је Косово и Метохија део Србије. Циљ сваке власти мора бити реинтеграција Косова и Метохије, и да Приштина не сме постати чланица УН. То је све политика Народне странке за коју се залажемо од оснивања и нема ничег спорног у том тексту. Залагаћемо се за ту политику и у будућности, а мислим да би било идеално да то буде политика свих у Скупштини Србије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка наставити да по питању Косова и Метохије сарађује са свима који се „искрено залажу да не буде отуђења дела територије Србије“.