Народна странка

Јеремић: Светски поредак у великој кризи, неопходна реформа Уједињених нација

Јеремић: Светски поредак у великој кризи, неопходна реформа Уједињених нација

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је у Њујорку да су светски поредак и мултилатерализам у великој кризи и да је неопходна реформа УН, јер садашња поставка не одражава стварно стање односа у свету.

“Постојећа ситуација је неодржива и мора бити промењена, а реформа УН увелико касни”, рекао је Јеремић на специјалном заседању Генералне скупштине УН посвећеном јачању Светске организације и глобалног поретка заснованог на принципима мултилатерализма.

Јеремић је на скуп позван као један од седморице бивших председника Генералне скупштине УН, којом је председавао од септембра 2012. године до септембра 2013. године. Јеремић је 2016. године био и кандидат Србије за Генералног секретара УН, у трци у којој након шест кругова гласања заузео друго место.

“Пореци се током историје стварају и нестају - неки уз тресак преко ноћи, а неки споро и у фазама. Мислим да је прерано отписати постојећи систем, али би, по мом мишљењу, било неодговорно игнорисати чињеницу да пролазимо кроз огромну кризу мултилатерализма”, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, навео је да је начин на који би требало обновити систем “питање од милион долара”, али да би под постојећим околностима све сложенијих геополитичких односа чланице УН требало да снажније подрже Генералног секретара Антонија Гутереша у периоду пред самит о реформама УН, који ће бити одржан на 75. годишњицу оснивања те организације, 2020. године.

Бивши председник Генералне скупштине УН истакао је да ствари не изгледају добро када се посматрају споља.

“Многи људи са којима разговарам и који се баве међународним односима, не нужно у контексту УН, говоре о одумирању поретка заснованог на Мировном споразуму из Сан Франциска, који је 1951. године потписало 49 држава”, рекао је Јеремић.

“Мислим да је на глобалном нивоу неопходно више се посветити финансирању и постизању циљева одрживог развоја. Потребно је да одређене државе поведу ‘коалицију вољних’. Знам да то није лако спровести и да постоје унутрашњи изазови у државама широм света које покушавају да достигну циљеве одрживог развоја”, навео је Јеремић.

Када је реч о климатским променама, додао је Јеремић, неке моћне државе више не иду у смеру којим иде већина, али предстојећа три велика самита у септембру представљају прилику која се не сме пропустити.