Народна странка

Јеремић: Бојкотоваћемо изборе док не буде фер услова

Јеремић: Бојкотоваћемо изборе док не буде фер услова

Вук Јеремић, председник, и Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке са сарадницима посетили су општину Неготин где су присуствовали прослави обележавања Светог Трифуна, посетили знаменитости тог краја и присуствовали празничној литургији у Саборном храму Свете Тројице, где је обележена и слава Епархије тимочке.

Народна странка је једна од ретких политичких организација и једина у опозицији која доста полаже на локалну инфраструктуру и изградњу локалних одбора по целој Србији, рекао је Вук Јеремић, председник ове политичке групације која у овом тренутку у Србији има 100 општинских и градских одбора и повереништава.

Лидер Народне странке истиче да ће општински одбор у Неготину бити формиран чим се буду стекли епидемиолошки услови да скупштина буде одржана.

„Када је реч о Неготину, имали смо ту срећу да упознамо Крсту Станковића Њењуловића, који је човек ванредних способности, могућности и угледа, које превазилазе и Неготин. Нама је свакако први приоритет то што се дешава у Неготину у којем би крајем ове године требало да имамо и изборе. Чим се буду стекли епидемиолошки услови да одржимо скупштину, ми ћемо формирати општински одбор у Неготину“, рекао је Јеремић за НГ портал.

Народна странка сматра да у Србији тренутно не постоје услови за одржавање фер и поштених избора због чега су и претходне парламентарне изборе, одржане 21. јуна прошле године, бојкотовали.
Дијалог власти и опозиције, који би требало да отпочне у марту, не може, истиче Јеремић, да се оконча преко ноћи.

Зато Народна странка захтева да локални избори у Зајечару, Косјерићу и Прешеву, заказани за 28. март, буду одложени до окончања дијалога власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ.

„Обећали смо и то ћемо испунити, рекли смо да ћемо бојкотовати изборе док не буде фер и поштених изборних услова, због тога с обзиром да их неће бити 28. марта нећемо учествовати на изборима у Зајечару. Међутим, избори у Неготину би требало да се догоде у децембру. Оптимиста сам да ће тај дијалог власти и опозиције донети изборне околности такве да ће на њима моћи да се учествује. Наш циљ је да изборе у децембру сачекамо апсолутно припремљени. Када је реч о конкретним темама, а то важи и за Неготин и за све друге одборе Народне странке, ми нашим одборима заиста дајемо изузетно велики степен аутономије. Као што данас водимо странку, тако ћемо сутра и државу. У Неготину би људи требало да одлучују о томе шта су приоритети и шта би требало да се уради овде. И то није случај, у Србији је данас све централизовано и ја просто не верујем, а то је политика странке, у чврсту и тврду централизацију, верујем у то да свака локална средина треба да одреди и своје приоритете, као и да изабере људе који би требало да је воде, не неког ко би био октроисан из Београда, већ неко ко на локалном нивоу био препознат именом и презименом, кредибилитетом и претходним радом, који ће бити нека врста гаранције да ће оно што буде обећано заиста и бити испуњено“, истакао је Јеремић.