Народна странка

Јеремић: Миленијум тим исисава новац из буџета, приходује милион динара на сат

Јеремић: Миленијум тим исисава новац из буџета, приходује милион динара на сат

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је компанија „Миленијум тим“ један од најмоћнијих „система за исисавање новца из буџета“ и да је само 2019. године остварила приход од 9,4 милијарде динара, што је милион динара на сат и то углавном у пословима без тендера са државом, централним властима, локалним самоуправама и државним предузећима.

„’Миленијум тим’ може се назвати и ’милион на сат тим’. Галактички успон ’Миленијум тима’ почиње 2016. године, а до 2019. године приходовали су 20 милијарди динара и забележили раст од нестварних 312 одсто. Реч је о једној од најмоћнијих корпорација у Србији коју воде Иван Бошњак и Стојан Вујко и која настоји да остане ’испод радара’", рекao је Јеремић телевизији Н1.

"Народна странка се одважила да удари у центар тог система за исисавање народног новца из буџета“, истакао је Јеремић.

 

Јеремић је навео да је „Миленијум тим“ значајан играч у градњи станова, а да је Глобална иницијатива за борбу против транснационалног организованог криминала из Женеве у својој анализи цена некретнина на западном Балкану навела да је „Србија постала регионални центар за прање новца кроз градњу некретнина“, и додао да се у тој анализи помињу „Београд на води“, Златибор, Нови Сад, Ниш и Врњачка Бања.

Јеремић је навео да се „Миленијум тим“ бави гасификацијом, а после 2016. године, када су, по изјавама сведока, багери те фирме коришћени за рушење у Савамали, улази и у градњу станова у Нишу и Београду, у „Београду на води“, улази и у ИМТ и у „Гошу“, купује стотине хектара винограда код Лесковца, као и Врањску Бању.

„Куповином Врањске Бање бавио се и Савет Владе Србије за борбу против корупције, који је предложио Влади Србије да се поводом те куповине обрати Тужилаштву за организовани криминал, али се то није догодило“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је „Миленијум тим“ за 1,85 милиона евра у јулу прошле године у Врањској Бањи купио два хотела, специјалну болницу и земљу, а да је у децембру прошле године од државе добио за тај пројекат и 10 милиона евра бесповратне помоћи.

„Купиш нешто за мање од два милиона и после од државе добијеш 10 милиона. У интересу је јавности да медији о томе извештавају, а ’Миленијум тим’ је тужио медије који су преносили изјаве водећих људи Народне странке о томе и тражи одштету од 100.000 евра, а само такса за одговор на тужбу износи 54.000 динара, што за неке локалне медије у Србији није мали новац“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је гасификација „највећи и најорганизованији коруптивни систем деловања ’Миленијум тима’“.

„Краљево, Гроцка, Копаоник, Смедерево… Све те послове добијају без тендера и то тако што локална самоуправа распише јавни позив, па се јави неколико компанија од којих само ’Миленијум тим’ поседује потпуну документацију и онда га изаберу за стратешког партнера“, рекао је Јеремић.

„Потом ’Миленијум тим’ повећа цене за 10 одсто или 20 одсто и тако увећану фактуру проследи Србијагасу, који то плати авансно, а ’Миленијум тим’ обично по неколико година закасни у извођењу радова, гомила се дуг Србијагаса, коме Влада Србије с времена на време отпише дуг, као 2019. године“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да „Миленијум тим“ није једина компанија која се бави исисавањем новца из буџета који се на тај начин „обогаљује“, а новац долази из задуживања државе у иностранству.  

„Паре се исисавају и преко градње путева, који се најчешће договарају директном погодбом. Моравски коридор кошта седам милиона евра по километру, Нови Сад – Рума 12,7 милиона евра по километру, Сремска Рача – Кузмин више од 13 милиона, а Прељина – Пожега готово 17 милиона евра по километру, док Словенија и Бугарска граде сличне путеве за око три милиона евра по километру“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће Народна странка у наредном периоду свакодневно указивати јавности на послове „Миленијум тима“ који, како је рекао, „не сме да претекне после промене власти“.

Упитан шта значи “реваншизам” за који се Народна странка залаже, Јеремић је одговорио да је то „привођење правди, немилосрдно, без изузетка и без права на куповину покајнице“ свих који су се огрешили о правне и моралне регуле и „својом похлепом допринели да се данас сви ваљамо у у блату“.

„Ако се то не догоди, канцер ће се поново вратити. За мене је реваншизам педантна лустрација и то да Жељко Митровић не може да купи покајницу још једном у жвиоту, као и да Драган Ј. Вучићевић више не може да се бави новинарством, а Александар Шапић политиком због чињенице да је безобразно преписао докторат“, закључио је Јеремић.