Народна странка

Јеремић: Вратити институције државе Србије на север Косова и Метохије, тихо и без помпе

Јеремић: Вратити институције државе Србије на север Косова и Метохије, тихо и без помпе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је у околностима у којима је народ на северу Косова и Метохије на барикадама у одбрани својих основних права потребно приступити поновном формирању институција државе Србије на северу укинутих Бриселским споразумом, првенствено правосуђа и безбедности, и то „тихо и без помпе“.

„Српска очекивања у бриселском процесу нису испуњена и имамо свако право да неке ствари вратимо у пређашње стање. Било би отпора у међународној заједници, али не већих отпора него што су исказани због постављања барикада. Сада нам је потребно јединство, јер нас једино оно може спасити да не будемо згажени “, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије.

 

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, истакао је да би Србија конкретно могла да битно ојача своју међународну позицију повлачењем неколико кључних потеза.

„Србија би требало да се кандидује за чланство у Савету безбедности УН како би у наредне две године била једна од несталних чланица из источне Европе. Реално би било да Србија истакне своју кандидатуру већ следеће године и да буде изабрана, а тада би могла да сазива седнице савета, чак и да једном месечно и председава. За ту кандидатуру је потребна политичка воља и јединствена подршка у парламенту“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се следеће године бира између Словеније и Белорусије, а након тога између Летоније и Црне Горе, а да би Србија имала шансе да буде изабрана ако би се кандидовала, имајући у виду да је њена позиција према рату у Украјини ближа великој већини земаља света од позиције осталих кандидата за чланство у Савету безбедности.

„Питање свих питања у преговорима о Косову и Метохији је чланство Приштине у УН и то би морало да буде црвена линија за Србију, а то питање би могло да се склони са стола тако што би председник Србије коначно упутио писма председницима Русије и Кине у којима од њих захтева да уложе вето ако евентуално на дневни ред Савета безбедности дође питање чланства самопроглашеног ‘Косова’ у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би Србија Генералној скупштини УН, којом председава Мађарска са којом власт у Београду има добре односе, требало да поднесе резолуцију о територијалној целовитости свих земаља чланица УН, а актуелне околности су због рата у Украјини такве да би многим државама које би иначе гласале против Србије биле везане руке да се одупру тој резолуцији.

Јеремић је истакао да нема оправдања за забрану патријарху српском Порфирију да уђе на Косово и Метохију.

„Ово је јако тежак тренутак и требало би да искажемо јединство у солидарности са нашим народом, али и свештенством на Косову и Метохији, јер су светиње Српске православне цркве (СПЦ) на Косову и Метохији најтрајнија тапија коју имамо над тим делом наше територије. Док год су док су Грачаница, Високи Дечани и Пећка патријаршија у рукама српског монаштва, дотле ће и Косово бити српско дотле без обзира које војске тамо обитавале“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је председник владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти показао да је екстремиста и да је „човек са којим је немогуће водити рационалан разговор“.

„Много је, међутим, опасније да се ситуација са Куртијем користи не би ли се Београд приморао да дође до окончања преговора о статусу ‘Косова’, да ли кроз немачко-француску иницијативу или неку другу, а чији је циљ опасан – столица самопроглашеног ‘Косова’ у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је, када је реч о прошлости, највећи ударац српском националном интересу задат 1999. године, када је политика вођена тако да се војска и полиција повуку са Косова и Метохије, а да као последица тога тамо дође Кфор, односно НАТО.

Председник Народне странке је поводом навода посланика СНС-а Миленка Јованова да се Јеремићу захваљују сви албански званичници на Косову, рекао да је у тој тврдњи има истине колико и у оптужби Јованова да је Јеремићева супруга Наташа Јеремић „највећи нарко дилер на Балкану“.

„Жао ми је што сте одабрали да износите лажи, а начин на који ме виде институције у Приштини најбоље одсликава чињеница да су ми недавно забранили да уђем на Косово и Метохију“, рекао је Јеремић Јованову.