Народна странка

Јеремић позвао Вучића да хитно Русији и Кини пошаље писма са захтевом за вето на чланство „Косова“ у УН

Јеремић позвао Вучића да хитно Русији и Кини пошаље писма са захтевом за вето на чланство „Косова“ у УН

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да на Косову и Метохији „све виси у ваздуху“ због амбиције неких западних држава да самопроглашено Косово „убаце у Уједињене нације“, што се може спречити ветом Русије и Кине у Савету безбедности УН, и да би зато председник Србије Александар Вучић хитно морао да пошаље писма у Москву и Пекинг са званичним захтевом Србије да то учине.

„Изазива сумњу и забринутост то што Вучић још увек није послао писма председницима Русије и Кине, иако је на предлог Народне странке у скупштини јавно обећао да ће то учинити. Када би та два писма била послата, и руски и кинески став би уместо садашњег ’ми ћемо урадити све што тражи Београд’ постао ’ставићемо вето на чланство Косова у УН’“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Србије у емисији у којој је учествовао са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем.

 

Јеремић је додао да би Србија тада могла „далеко растерећеније“ да разговара и о француско-немачком предлогу, или о „јапанском, шведском или било којем другом предлогу“ за решавање питања Косова и Метохије.

„Повећана напетост је изазвана новом иницијативом за суштинску промену статусног стања Косова и Метохије, а то су француско-немачки план и друге ствари које се појављују у међународној јавности, а све заједно се своди на то да такозвано Косово постане члан УН. То би по сваку цену требало спречити, јер је столица у УН у данашње време суштински тест да ли вас неко доживљава као државу или не“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је у Скупштини Србије неопходно установити шта је државна политика по питању Косова и Метохије, односно „шта нам је око тога чинити и на унутрашњем и на међународном плану“.

„Потребно је постићи јединство о ономе шта нам је чинити у будућности, а не о ономе што се догодило у прошлости. Ово је сложен тренутак и морамо да будемо сабрани и солидарни са нашим народом на Косову и Метохији и да му пружимо охрабрење и подршку“, рекао је Јеремић.

„Србима на Косову и Метохији неопходно је пружити сваку врсту подршке и подржати их ако треба и финансијски због евентуалних казни за регистарске таблице, како наш народ не би био ни на каквом губитку зато што поштује своју државу. Ово је кризна ситуација и требало би учинити апсолутно све да се охрабре наши грађани на Косову и Метохији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поводом критика које је на његов рачун упутио Петковић рекао да би требало обратити пажњу на то да су на Косову и Метохији угрожени „наши сународници“.

„Нисам вам ја противник, него Аљбин Курти, који води антисрпску политику и који ми је забранио улазак на Косово и Метохију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је власт хиљаду пута поновила неистину да је одлучивање о Косову и Метохији премештено из УН у Европску унију док је он био министар спољних послова.

„Поставља се питање како то Кина и Русија и даље имају право вета у одлучивању? Оне немају право вета у ЕУ, већ у УН. Дакле, одлука о коначном статусу Косова и Метохије остала је у УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да се већина држава која је повукла признање самопроглашеног Косова у акту „отпризнања“ позвала на мишљење Међународног суда правде, које се представници власти често помињу када критикују Јеремића.

„Док сам био министар спољних послова, самопроглашено Косово није постало члан ниједне једине међународне организације“, рекао је Јеремић.