Народна странка

Јеремић: Вучић признао косовска документа да би смео да откаже Европрајд

Јеремић: Вучић признао косовска документа да би смео да откаже Европрајд

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је српска држава пристала да призна документа лажне државе “Косово” да би председник Србије Александар Вучић смео да откаже „Европрајд“.

„Одавно нису виђени таква неодговорност, баналност и примитивизам у наступу, и такав недостатак осећаја за државни интерес. Вучићу је 2019. године године деловало као сјајна идеја да организује ’Европрајд’ са намером да Србију лажно представи као најслободнију државу Европе и њену геј престоницу која има и геј премијерку. Зато се кандидовао, лобирао, обећао новац и на крају добио да Србија организује ’Европрајд’ на који бо дошло око 40.000 гостију из целог света“, рекао је Јеремић у Чачку, где је одржана изборна скупштина Градског одбора Народне странке Чачак.

„У међувремену је схватио да то за њега није најбоља  идеја, јер непрекидно ради истраживања јавног мњења, али пошто је сада компликовано отказати ’Европрајд’, признао је косовска документа да му у Бриселу не би због тога превише замерили”, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су га данас „са свих канала под контролом режима“ напали и председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Србије Александар Вучић.

Председник Народне странке је навео да они говоре о њему „само због једног твита у којем је написао да се на Косову и Метохији од јуче променило само то да држава Србија прихвата документа лажне државе Косово“.

„Цело ово лудило, најаве рата у којима је Владимир Ђукановић данас ратник а сутра миротворац и вођа хипика, па људи у маскирним униформама који долазе на телевизију Пинк – цела представа је била само зато да би на данашњи дан српска држава по први пут од 2008. године, када су косовски Албанци прогласили независност, почела да признаје документа такозване Републике Косово“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је он данас био „једини који је имао храбрости да то каже, и то путем твита, јер га ниједан медиј није звао“.

„Као резултат тог твита председник и премијерка дивљају на телевизијама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће Народна странка на посебној седници Скупштине Србије предложити „државотворну преговарачку платформу“ за Косово и Метохију са сетом конкретних мера које би држава требало да предузме на домаћем и међународном плану, у оквиру бриселског дијалога и ван њега.

„Тражићемо од парламентарне већине да прихвати нашу платформу или да, ако неће да је прихвати, предложи своју платформу. Мора се коначно знати о чему се преговара, ко сме да преговора, шта су елементи преговора, и да се зна колико новца одлази на Косово и Метохију, ко га троши, узима и злоупотребљава, као и да се зна ко би шта требало да ради у међународном простору“, рекао је Јеремић.

„Предложићемо им да Вучић напише писма председнику Русије Владимиру Путину и председнику Кине Си Ђинпингу којима их обавештава да Србија никада неће признати Косово и тражи од Русије и Кине да искористе своје право вета у Савету безбедности УН и да на било који начин спрече чланство самопроглашеног Косова у УН, kaда год то питање дошло на дневни ред Савета безбедности“, додао је Јеремић.

За председника Градског одбора Народне странке Чачак изабран је лекар пнеумофтизиолог Александар Радојевић.