Народна странка

Јеремић: Склонити тему чланства Приштине у УН и вратити државу Србију на север Косова и Метохије

Јеремић: Склонити тему чланства Приштине у УН и вратити државу Србију на север Косова и Метохије

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би Србија требало да „избаци лопту из свог шеснаестерца“ склањањем теме чланства самопроглашеног Косова у УН, и да истовремено тихо, али чврсто и непоколебљиво, приступи враћању државних надлежности на север Косова и Метохије које је „режим Александра Вучића укинуо Бриселским споразумом“.

„Власт у Београду, међутим, ради потпуно супротно, јер у јавности наступа са помпезном реториком, док за преговарачким столом игра превише попустљиво пред међународним изасланицима“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Војводине.

Јеремић је истакао да Србија држи у својим рукама кључ за чланство Приштине у УН, што је „једино питање о којем Запад сада озбиљно преговара са Београдом“, и да то може да склони са преговарачког стола тако што би Вучић упутио писма председницима Русије и Кине са захтевом да Москва и Пекинг уложе вето ако то питање икада дође на дневни ред Савета безбедности УН.

„Тада би позиција Русије и Кине уместо ’урадићемо оно што од нас тражи Београд’ постала ’уложићемо вето’ и то више не би била тема. То би у првом тренутку изазвало љутите реакције на Западу, али би та љутња прошла. Чланство Приштине у УН се налази и у ‘немачко-француском’ предлогу, вређање је интелигенције рећи да се то не тражи од Србије“, додао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да је председник владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти главни кривац за тензије на Косову и Метохији и тежак положај у којем се налазе Срби и монаштво Српске православне цркве.

Јеремић је рекао да је беспредметно истовремено помињати захтев за повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и у истом даху рећи да „знамо да то неће бити прихваћено“, јер се тиме шаље порука да тај захтев није озбиљан.

Упитан о барикадама које су Срби поставили на Косову и Метохији, Јеремић је одговорио да не би било примерено „ништа осим солидарности са нашим сународницима“.

Јеремић је истакао да је у току процес деглобализације и да многе велике фирме измештају производњу из Кине зато што мисле да је „Тајван следећа Украјина“, и да би Србија могла да искористи ту ситуацију, али се Вучић определио за пројекте попут „Београда на води“ и привлачење инвеститора који производе аутомобилске гуме и каблове.

„Производња софтвера је прилика за државу попут Србије, која је на ободу ЕУ, јер 10 људи може да за годину дана направи софтвер вредан милијарду долара, а ако они плате порез од 350 милиона долара, то је више него што плаћају сви произвођачи гума и каблова у Србији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је разговарао са власницима јединог рудника литијума у САД, који се налази усред пустиње у Невади.

„Они не мисле да ће бити отворени нови рудници литијума у Америци управо због забринутости за заштиту животне средине. Највеће резерве литијума у Европи су у Немачкој, а тамо се не копа литијум, иако су им потребне огромне количине због производње аутомобила са литијумским батеријама“, рекао је Јеремић, и додао да “Србија нипошто не би смела да дозволи било какву експлоатацију литијума на својој територији у догледној будућности”.