Народна странка

Јеремић: Курти је највећи кривац за напетости на Косову и Метохији

Јеремић: Курти је највећи кривац за напетости на Косову и Метохији

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да нема дилеме да је председник владе самопроглашеног Косова Аљбин Курти најодговорнији за најновију ескалацију на Косову и Метохији, где су Срби у изузетно тешкој ситуацији и под великим притиском.

„Курти се показао као екстремиста, и због тога све је више изолован. Његов рејтинг је далеко мањи него што је био када је по други пут изабран за председника ’косовске владе’, и одлучио је да покуша да се радикалним наступом врати у игру због могућности да на самопроглашеном ’Косову’ буду одржани нови избори“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

Јеремић је навео да са друге стране начин на којој се о кризи на Косову и Метохији комуницира из Београда и државног врха Србије није нарочито охрабрујући, нити доводи до тога да се Срби осећају безбедније и сигурније.

„Са наше стране, ситуација се своди на припрему за велику трговину која би, према наводима страних медија, требало да се одигра следеће године и којом би се дошло до коначног статуса Косова и Метохије, а у том контексту остала је само још једна неразјашњена ствар – столица косова у УН“, рекао је Јеремић.

„Чланство самопроглашеног ’Косова’ у УН мора бити склоњено са стола. То је могуће тако што би председник Србије упутио писма председницима Русије и Кине са званичним захтевом Београда да они искористе вето у Савету безбедности УН ако то питање икада дође на дневни ред. Он то до сада још није урадио, упркос јавном обећању да ће то учинити“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да једино што Србија може да “добије” у бриселском процесу јесте снажна подршка Запада председнику Србије Александру Вучић да остане на власти.

„Можемо да изгубимо много, а да добијемо само ’браво, Вучићу, настави да владаш као и до сада’. То није добар дил за државу и народ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да „странци од Србије хоће Косово и литијум, а Вучић њихову подршку да остане на власти“, док је све ван тог троугла само димна завеса и ситан кусур – будућност Срба који су ноћ провели на барикадама на Косову и Метохији, људска права и слободни медији у Србији, итд.

„Вучић неће да склони са стола питање чланства Приштине у УН, јер хоће да настави да тргује, а када би послао писма у Москву и Пекинг, не би му више долазили Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар, што би изазвало опасне последице по његову власт“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да се „не би много узбуђивао“ око најаве повратка до 1.000 српских војника и полицајаца на Косово и Метохију уз сагласност Кфора, што је предвиђено Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

„Вучић је том најавом хтео да се домаћој јавности представи као тврд играч, што у реалности није, па је у истој реченици додао да зна да се то неће догодити. То заправо значи ’тражим повратак српске војске и полиције, али не озбиљно, то је само за домаћу употребу, немојте се око тога узбуђивати’“, рекао је Јеремић.

„Изјава немачке министарке спољних послова Аналене Бербок да је ’Косово’ смањило тензије, а да реторика из Србије ради супротно, јесте део те приредбе и перформанса, а ни она се око тога много не пита, јер је то ствар везана за КФОР, односно НАТО, а тамо постоје консекветнијији играчи од Немачке“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је у свету у току деглобализација и да се ланци производње и снабдевања кидају, а многе компаније планирају да изместе своју производњу из Кине.

„У свету се 90 одсто чипова производи на Тајвану, а многи сматрају да је Тајван следећа Украјина и разматрају могућност измештања производње, и више не желе да производњу ставе само на једно место, него да је рашире у више држава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Србија и Балкан би могли бити занимљиво место за производњу високе технологије као што су чипови, и подсетио да се са Уједињеним Арапским Емиратима својевремено говорило о томе да у Србији буде отворена фабрика чипова коју би финансирала „Мубадала“.

„Вучић је, међутим, одлучио да више новца може да се опере кроз Београд на води и градњу некретнина“, закључио је Јеремић.