Народна странка

Јеремић Вархејиу: Став СЗС непромењен – бојкотоваћемо изборе

Јеремић Вархејиу: Став СЗС непромењен – бојкотоваћемо изборе

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су представници Савеза за Србију пренели новом европском комесару за проширење Оливеру Вархејиу да је став Савеза о бојкоту избора заказаних за 26. април непромењив и да на тим изборима неће учествовати.  

„Не можемо да учествујемо, то није наш избор, него је то наметнуто српској опозицији начином на који се власт опходи претходних осам година, а у последњих осам година можда и горе него икад током тог периода“, рекао је Јеремић новинарима после састанка представника странака опозиције које су најавиле бојкот и званичника ЕУ.

Јеремић је навео да је Вархеји поновио своју данашњу изјаву у којој је позвао све странке у Србији  да изађу на предстојеће изборе, и додао да тај став ЕУ није новост.

„Наш став је да јако ценимо све што ЕУ тренутно чини у ангажовању са Србијом и остатком Балкана, али да ћемо изборе бојкотовати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је у име СЗС пренео подршку новој европској методологији за приступни процес ЕУ.

„Пренео сам и нашу спремност да сарађујемо са ЕУ, данас као опозиција, а сутра у неком другом положају. Сматрамо да је потребно више суштине и политике, а мање бирократије и технике, требало би да разговарамо о реалним проблемима. Данас је у Србији демократија у пропадању, европски пут је потпуно заустављен, и добра је вест нови начин на који ће се мерити реформе“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, рекао је да се данас „први пут од када је ангажован у овом послу“ догодило да састанак представника ЕУ и српске опозиције није тајна и да су камере снимиле учеснике састанка.

„Можда то делује тривијално, али у дипломатским оквирима није небитна ствар“, рекао је Јеремић.