Народна странка

Јеремић за Бету: Народна странка се залаже за једну листу деснице, то је једини одговоран корак за одбрану националних интереса

Јеремић за Бету: Народна странка се залаже за једну листу деснице, то је једини одговоран корак за одбрану националних интереса

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је Народна странка учинила све што је било у њеној моћи да дође до заједничког наступа деснице на изборима.

Јеремић је агенцији Бета казао да до договора није дошло због "ескалације непремостивих разлика" у вези са будућим локалним коалицијама, између руководства Новог ДСС и једног високог функционера Заветника.

"Народна странка је учинила апсолутно све што је било у нашој моћи да дође до заједничког наступа деснице на изборима, јер верујемо да је то најефикаснији начин да се спречи спровођење у дело 'француско-немачког' плана за независност Косова и Метохије и распродаја националних интереса и природних богатстава Србије", рекао је он.

Према његовим речима, на основу компромисног предлога Народне странке, на јучерашњем састанку странака деснице, који је сазван на иницијативу угледних интелектуалаца, академика Матије Бећковића и професора Милоша Ковића и Мила Ломпара, дошло се на корак до постизања договора.

"Нажалост, након што су сви изразили спремност да већ усаглашени и одштампани текст споразума парафирају, у последњем тренутку је дошло до ескалације 'непремостивих разлика' у вези са будућим локалним коалицијама, између руководства Новог ДСС и једног високог функционера Заветника. Истичем да Народна странка није поставила нити један предуслов или захтев према колегама из парламентарних странака државотворне опозиције, чак ни у вези с бројем мандата на јединственој листи, на било ком нивоу, и то могу да посведоче угледни интелектуалци на чију је иницијативу дошло до овог састанка", истакао је Јеремић.

Додао је да ће се Народна странка и даље "снажно" залагати за јединствен наступ странака државотворне опозиције на предстојећим изборима.

"Сви којима је искрено стало до одбране националних интереса Србије, који су данас очигледно угрожени, морају да том циљу подреде личне амбиције и страначке калкулације. Народна странка сматра да је наступ државотворне опозиције у једном блоку на изборима једини одговоран корак, имајући у виду непосредну опасност од спровођења у дело 'француско-немачког' плана за независност Косова и Метохије, као и других алармантних околности за народ и државу", закључио је Јеремић.