Народна странка

Јеремић: Народна странка ће бити природни избор већине у Србији, као што је ЦДУ у Немачкој

Јеремић: Народна странка ће бити природни избор већине у Србији, као што је ЦДУ у Немачкој

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је та странка либерално-конзервативна партија, у исто време и прогресивна и традиционална, и домаћинска и авангардна, странка учитеља, адвоката, официра, студената, сељака и малих предузетника, партија здравог и умереног десног центра, што је „природни избор већине грађана Србије“.

Народна странка ће, по промени режима и успостављању демократије и владавине права у Србији бити оно што је ЦДУ у Немачкој. Тамо ЦДУ не учествује у власти само у посебним околностима, рецимо када водство левице преузму харизматични лидери попут Вилија Бранта или Герхарда Шредера“, рекао је Јеремић у Панчеву, где је разговарао са руководиоцима Народне странке из јужног Баната.

Јеремић је истакао да би странка десног центра у Србији, за разлику од Велике Британије или САД, морала да се залаже и за јаку социјалну државу, бесплатно школство и здравство, као и заштиту права радника.

Наша политика је да држава подстакне привреду тако што ће заштитити и ободрити домаће приватне предузетнике - поготово породичне бизнисе, мала и средња предузећа - чији је првенствени интерес ширење пословања и повећање броја запослених у земљи, а не за државни капитализам или довођење такозваних ’професионалних менаџера’ у гломазна државна предузећа која су данас легло корупције, партократије и непотизма”, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је странка здравог десног центра на власти у Србији од 1945. године до данас била само ДСС и то кратко време, док се није изгубила у поплави користољубивих прелетача и док се њен тадашњи лидер Војислав Коштуница није одлучио за радикалан отклон од Европе, разочаран њеним инсистирањем да Србија призна самопроглашено Косово као независну државу.

„Пре тога, последња влада десног центра у Србији је била на власти за време краљевине“, додао је Јеремић.