Народна странка

Гајић: Кривична пријава против Ане Брнабић због Рио Тинта, уз велику подршку грађана

Гајић: Кривична пријава против Ане Брнабић због Рио Тинта, уз велику подршку грађана

Народна странка најавила је данас да ће Тужилаштву за организовани криминал поднети кривичну пријаву против председнице Владе Србије Ане Брнабић јер власт својим актима "крши Устав и законе" како би омогућила компанији Рио Тинто да ископава литијум код Лознице, што је "катастрофа у најави".

Кривична пријава обухвата и министарке Зорану Михајловић и Ирену Вујовић, уз захтев да се истрага прошири према неким представницима компаније.

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић рекао је на конференцији за новинаре да "режим купује ваучер за подршку како би и даље остао на власти, а једна од ствари која би то могла да му обезбеди је потенцијална инвестиција Рио Тинта".

"На нама као грађанима је да то покушамо да спречимо. Желимо да их и овако подстакнемо да се заједно одупремо могућности да Србија и формално постане слична афричкој колонији из осамнаестог, деветнаестог века", рекао је Гајић.

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић рекла је да се премијерка и министарке сумњиче за више кривичних дела – примање мита, загађење животне средине и ускраћивање информација јавности.

Просторни план, који још није усвојен, "представља правну подлогу за претварања Србије у рударску колонију".

"Сумњамо да се у основи безумних одлука налази вероватно највећи случај државне корупције. Дубоко смо уверени да највиши функционери државе доносе одлуке противне Уставу и закону, супротне интересу грађана", рекла је Ивана Парлић.

Она је истакла да је Народна странка застала са подношењем кривичне пријаве јер су се многи грађани јавили када су чули за такву намеру желећи да дају своју подршку.

"Отворићемо широм Србије, у многим градовима, пунктове где ће грађани моћи да се потпишу. Пријаву ћемо поднети заједно са потписима грађана", рекла је Ивана Парлић.

ИСПУЊЕНИ УСЛОВИ ДА СЕ КОЛУВИЈА ВРАТИ У ЗАТВОР

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да тужилац у предмету „Јовањица" има основа да затражи одређивање притвора првооптуженом Предрагу Колувији, који је недавно пуштен из затвора са наногицом и забраном напуштања свог боравишта.

Гајић је рекао да Колувији може бити одређен притвор због интервјуа који је, као новинару, дао свом адвокату и посланику СНС-а Владимиру Ђукановићу.

"Притвор у овом случају може бити одређен по два основа – могући утицај на сведоке и узнемирење јавности. Шта би се десило да тужилац затражи поново притвор за Колувију", упитао је Гајић.

Ђукановић је интервјуисао Колувију након што је првооптуженом за највећу производњу марихуане у Европи пре неколико дана укинут затворски притвор и одређен кућни притвор.

Гајић је рекао да се у одбрану Колувије укључио и председник Србије Алексадар Вучић, из Уједињених Арапских Емирата, и при томе "багателисао за шта се власник 'Јовањице' терети служећи се неистином".

Како је рекао Гајић, Вучић је навео неупоредиво мању количину дроге од оне за коју је Колувија оптужен да је узгајао, а реч је заправо "о 4,5 тоне произведене марихуане и 65.000 њених стабљика", а не о тони марихуане, како је то Вучић рекао.

Гајић је подсетио да су у случају "Јовањица 2" оптужени и припадници безбедносних служби и, додао да је "у Србији постала традиција да је Безбедносно-информативна агенција (БИА) неприкладно повезана са дрогом".

"У сефу БИА је после 5. октобра 2000. године нађено 600 килограма хероина, али за то нико није одговарао", рекао је Гајић.

УСКОРО ОДЛУКА О ИЗБОРИМА

Гајић је рекао да се може очекивати да Народна странка убрзо донесе одлуку поводом предстојећих избора и да је још на снази одлука о бојкоту.

"Одлука о изласку на изборе зависи од разговара са нашим главним партнерима, Демократском странком (ДС) и Странком слободе и правде (ССП)", навео је Гајић.

"У том трилингу би опозиција требало да донесе одлуку“, додао је Гајић.
 
Бета