Народна странка

Гајић: Бојкот референдума је политичка бесмислица

Гајић: Бојкот референдума је политичка бесмислица

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је да је бојкот референдума о променама Устава Србије, уз образложење да га је расписала нелегитимна скупштина, политичка бесмислица, јер се истовремено излази и на изборе које ће такође расписати нелегитимни органи.

„У Народној странци није никакав проблем да мислите супротно од председника странке Вука Јеремића, па чак и да он остане у мањини. Јеремић је демократа и ту нема никакве дилеме. Видим, међутим, да сада наши коалициони партнери имају нову идеју – да се промени термин одржавања референдума. Значи, није више проблем референдум него датум. Датум је одређен уставним роком, па је промена датума правно немогућа“, рекао је Гајић за лист „Данас“.

Гајић је навео и да је позивање на дан жалости због убиства Оливера Ивановића, који је убијен 16. јануара, за када је најављен референдум, једна „нискоразредна патетика и да то раде они који немају ниједан озбиљан аргумент“.

“А ја нисам чуо да ниједан правни ауторитет у Србији подржава бојкот, напротив“, каже Гајић.

Гајић је додао да у случају да се на референдуму усвоје уставни амандмани, Србија може да се опрости на дуги временски период од шансе да буде држава у којој су суд и тужилаштво, односно уопште правосуђе, независни од партијске државе.

Пре свега зато што сумњам да ће ико икада бити у прилици да има двотрећинску већину у парламенту да би могао да покрене процедуру промене Устава. Европа жели да нашминка Србију, да делује као какво-такво демократско друштво, али само у формалном смислу. Зато је Вучић пристао на ванредне изборе, на шта уопште није био обавезан, као и на промену Устава у делу који се односи на правосуђе. Њему је иначе свеједно, он држи под контролом правосуђе и по овом Уставу, а тако ће бити и по амандманима. Зато ја цео овај поступак зовем шминкање мртваца“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је нереално очекивати од власти да сада директно прекрше Устав и промене термин одржавања референдума, који је условљен уставним роковима.

„Зато је једини начин борбе у таквим околностима излазак на референдум и гласање против у намери да се спрече гора решења у правосуђу и да се спречи бетонирање стања које више неће моћи да се мења“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је бојкот референдума исто као и гласање „за“ уставне промене.

„Ја видим овде једну утрку ко ће више да се допадне колонијалној управи. Ништа више од тога, иако је референдум уставно, државно и правно питање првог реда. Мислим да имамо објективно много веће шансе на референдуму него на изборима. Исто тако сам уверен да гласачи опозиције нису за бојкот“, истакао је Гајић.

Гајић је најавио да ће на скупштини Народне странке, заказане за 26. децембар, бити расправе и на ту тему и да ће „аргументи Правног савета бити неодољиви за страначку скупштину“.

 

Став потпредседника Народне странке Мирослава Алексића о референдуму можете прочитати ОВДЕ