Народна странка

Гајић: Београд је град без урбанизма, вапи за градоначелником попут Владе Илића

Гајић: Београд је град без урбанизма, вапи за градоначелником попут Владе Илића

Потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да је Београд „град без урбанизма“ и да вапи за људима који имају визију, попут великих градоначелника, од којих је највећи предратни градоначелник Влада Илић.

„Судбина Владе Илића је парадигма како је Београд уништаван у протеклих 70 година. Суштински циљ Народне странке, али и целе опозиције, требало би да буде да покушамо да се вратимо на тај стари друм који би заправо био пут у будућност“, рекао је Гајић на Изборној скупштини Градског одбора Народне странке Београд, на којој је за председника одбора изабран адвокат Урош Тешмановић.

Гајић је навео да је у Илићево време подигнут Вуков споменик, изграђени су Старо сајмиште, Градска болница, Дечија клиника у Тиршовој, Дом за децу у Звечанској, Дезинфекциони завор, Зоолошки врт…

„Илић је положио темеље за Храм Светог Саве, завршио зграду Дома скупштине, отворио Музеј кнеза Павла“, подсетио је Гајић.

Гајић је додао да је Илић одбио понуду да предводи окупациону владу током Другог светског рата и повукао се, али је после рата осуђен на седам година затвора и одузета му је имовина, а своје последње дане је провео тако што је чистио улице Београда.

Потпредседник Народне странке је навео да су Београд обележили његови велики људи, писци, песници, грађанска интелигенција, архитекте и сликари, који су креирали специфичан и препознатљив градски дух, и додао да је највећи градоначелник у време социјализма био Бранко Пешић.

„Београд је са годинама губио душу и светски имиџ и постао све што не би требало да буде“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да је Београд данас једна од најзагађенијих престоница Европе, и да нема метро нити железничку и аутобуску станицу.

„Београд нема канализацију и данас попут варвара просипамо отпад у Дунав и Саву. Власт се доживљава као плен, морална деструкција је апсолутна“, закључио је Гајић.

Тешмановић је рекао да ће београдски одбор Народне странке бити спреман за изборе кад год они били расписани.

„За нас ће кампања почети 1. септембра. Имамо програм за Београд и у току је израда програма за сваку општину. Циљ нам је да допремо до сваког грађанина и радићемо и током лета“, рекао је Тешмановић.

Тешмановић је истакао да Народна странка више никада неће бити трпети уцене и условљавања у коалиционим односима.

„Трудићемо се да Народна странка буде гравитациона сила која ће окупљати опозицију око локалних тема и решавања проблема у интересу свих Београђана. Бићемо добар партнер и савезник свима који буду спремни да сарађују са Народном странком на принципима искрености и уважавања међусобних разлика“, рекао је Тешмановић.

Тешмановић је навео да је победа опозиције у Београду могућа и да је подршка СНС-у у слободном паду.

Изборна скупштина Градског одбора Народне странке Београд изабрала је за потпредседнике тог одбора Милоша Павловића, Сашу Дамњановића и Ању Јевић.