Народна странка

Гајић: Србија не може у ЕУ у догледно време, требало би тежити чланству у Европском економском простору

Гајић: Србија не може у ЕУ у догледно време, требало би тежити чланству у Европском економском простору

Потпредседник и посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је да не постоји могућност да Србија уђе у ЕУ у наредних неколико деценија и да би требало да тежи чланству у Европском економском простору (ЕЕП), који чине државе ЕУ, Швајцарска и Норвешка.

„Проширење уније формално зауставио председник Француске Емануел Макрон пре неколико година, када је рекао да нема проширења док се ЕУ не реформише. Француска је најавила да ће се у тој држави о проширењу ЕУ одлучивати референдумом, а ако и остале чланице уније уведу тај услов, Србија не би могла да прође у више од четири чланице ЕУ – Грчкој, Кипру, Румунији и Бугарској“, рекао је Гајић телевизији КТВ из Зрењанина.

„Улазак Србије у ЕУ није тема, јер ЕУ то не жели, не само у односу на Србију него и у односу на све државе Западног Балкана. Лично мислим да ниједна држава Западног Балкана никада неће ући у ЕУ и не видим аргументе који то побијају“, додао је Гајић.

Гајић је додао да, са друге стране, неколико најважнијих држава ЕУ тражи од Србије да призна независност самопроглашеног „Косова“ као услов за напредовање ка ЕУ.

„Ако то постане и формални услов у поглављу 35 у преговорима о чланству у ЕУ, онда би Србија требало да каже ’не, хвала’“, закључио је Гајић.