Народна странка

Гајић: Власт не сме да распише нове изборе, а истиче јој рок за формирање владе

Гајић: Власт не сме да распише нове изборе, а истиче јој рок за формирање владе

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да разлози за усвајање Предлога измена закона о министарствима по хитном поступку и за ступање тих измена на снагу одмах, а не по истеку законског рока од осам дана, „служе да прикрију једини прави разлог“, а то је да истиче уставни рок за формирање Владе Србије.  

„Ви не смете да распишете нове изборе не зато што се плашите опозиције, него зато што то није у агенди Намесника Србије“, рекао је Гајић посланицима владајуће већине на седници Скупштине Србије на којој се расправља о изменама Закона о министарствима, којима је предвиђено да Влада Србије има 25 министарстава.

Гајић је критиковао СНС већину јер „у влади која ће имати највише министарстава у Европи“ није предвидела министарства за Косово и Метохију и дијаспору, упркос томе што „више милиона Срба живи ван Србије, а режиму одговара када они годишње пошаљу дознаке у вредности од пет милијарди евра“.

Посланик Народне странке је навео да је насловна страна листа који излази у Приштини са насловом „Хвала, Вуче“, која се односи на председника те странке Вука Јеремића и постављање питања Међународном суду правде у Хагу, заправо „услуга Хашима Тачија режиму Александра Вучића“, и подсетио да је Тачи у притвору у Хагу јер је оптужен за ратне злочине.

„Ту насловну страну, која је резултат услуге Хашима Тачија, режим у Београду користи за нападе на Јеремића и понавља ту бесмислену мантру “, рекао је Гајић.

Гајић је позвао представнике власти да у нападима на опозицију и Јеремића „прекину са понављањем погрешног тумачења мишљења Међународног суда правде“, јер тиме помажу косовским Албанцима, а подривају положај Србије.

„У том мишљењу суда наводи се да декларација о независности Косова ’није акт скупштине Косова нити привремених институција на Косову, него да је реч о приватном документу којим се не крши међународно право’. У мишљењу се изричито наводи и да ’обавеза поштовања територијалног интегритета важи међу државама чланицама УН, па овај принцип не важи за ауторе декларације, јер они нису били представници било које међународно признате државе’“, рекао је Гајић.

„Из тога закључујем да они који признају ту такозвану државу Косово елементарно крше међународно право“, додао је Гајић.

Гајић је подсетио да питање суду у Хагу нису сачинили Вук Јеремић, који је био министар спољних послова, и бивши председник Србије Борис Тадић.

„Питање је сачинио експертски правни тим Србије, који је претходно победио на два суђења у којима су одбијене тужбе Хрватске и БиХ против Србије за геноцид. Међународни суд правде није одговорио на питање које му је постављено, него је променио питање и одговорио на то промењено питање“, закључио је Гајић.