Народна странка

Гајић: И даље не видимо разлог да Србија уведе санкције Русији

Гајић: И даље не видимо разлог да Србија уведе санкције Русији

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да та странка „и даље не види уверљиве разлоге“ за драстичну промену политике Србије у вези са увођењем санкција Русији, и да се противи увођењу санкција било којој држави на свету, пре свега зато што и сами имамо горко искуство са санкцијама, као и да су “економске санкције ратни инструмент, а Србија не би требало да учествује у туђим ратовима“.

„Нека нас неко упути у тајне у вези са великим притисцима о којима се говори. Ако постоје притисци, које су врсте ти притисци? Да ли нам можда ЕУ прети увођењем неких тешких економских санкција, да ли нам прете укидањем безвизног режима или можда бомбардовањем“, упитао је Гајић после седнице Одбора Скупштине Србије за спољне послове.  

Гајић је навео да Србија није чланица ЕУ и да нема, правно гледајући, обавезу усклађивања са спољном политиком ЕУ.

„Србија је прокламовала политику војне неутралности и ње би требало да се држи из својих интереса и принципа, и то чврсто, како не би угрожавала своју ’моралну вертикалу’ као када је на пример увела санкције Белорусији, која је увек у односу на Србију била пријатељска држава, и то у најтежим тренуцима у модерној историји“, рекао је Гајић.

Гајић је закључио да Народна странка није мењала став о санкцијама против Русије, и да је за разлику од неких других политичких актера исти став имала и пре и после избора.