Народна странка

Народна странка Ваљево: Невиђена пљачка кроз градњу Геронтолошког центра

Народна странка Ваљево: Невиђена пљачка кроз градњу Геронтолошког центра

Преузето са портала Вамедиа.

 

Градски одбор Народне странке Ваљево оптужиo је заменика директора Канцеларије за јавна улагања да преко својих фирми пљачка пројекат изградње Геронтолошког центра.

Председник извршног одбора ваљевског одбора Народне странке Иван Малешевић поручио је члану Главног одбора СНС и директору београдске “Ласте” Владану Секулићу да Ваљево нема новца за све фирме под његовим патронатом.

“Ово је невиђено прање новца где је Канцеларија за јавна улагања издвојила 1,2 милијарде динара за овај пројекат. Главни мешетар у овој коруптивној радњи је извесни Ђорђе Вуковић, чију имовину ћемо детаљно испитати када дођемо на власт за неколико месеци. Неће га заштитити ни западне службе за које он тврди да стоје иза њега. Све папире ћемо прегледати, јер први пројекат је предвидео да ово кошта 7,5 милиона евра, а сада кошта више од 10 милиона евра. Овде је планирано да уиграна екипа грађевинских фирми које су експерти да пљачкају државну касу ваљају од 700 до 800 милиона динара. То је око шест до седам милиона евра. Вероватно ће они ову цифру повећати на две милијарде јер им се ближи карај, а богами и затвор. То нам је рекао један блиски сарадник Ђорђе Вуковића који је доктор наука као и он”, рекао је Малешевић и упутио неколико питања Вуковићу: “Постављамо питање том извесном Ђорђу: Одакле теби, пријатељу, онолики хектари јагода? Шта све имаш од станова у Београду? Где си склонио паре? И коме све носиш торбицу? И за то ћеш све одговарати јавном тужиоцу?”.

Малешевић је упитао и градоначелника Ваљева да ли се зна колики су годишњи трошкови за особе које би требало да раде у овом дому? “Ко ће то да плати? Република Србија или Град Ваљево? Имамо сазнања да годишњи трошкови за те људе, који су запослени у Геронтолошком центру, износе око 700 милиона динара. То град не може да издржи“, рекао је Малешевић.

За члана Главног одбора СНС-а Владана Секулића, Малешевић је такође имао поруку:

“Господину Секули поручујемо: Толико Ваљеву треба за вртиће, а они још нису договорили за Геронтолошки центар. Нема, господине Секула, град за све фирме које су под твојим патронатом, а видећемо и чију столарију уграђују у Дом за старе. Та фирма се везује са извесним Ђорђем Вуковићем”, рекао је Малешевић.

Малешевић прецизирао да је Ђорђе Вуковић заменик директора Канцеларије за јавна улагања.

На питање портала Вамедиа да ли Народна странка тврди да он пљачка Ваљево преко Геронтолошког центра, Малешевић је одговoрио потврдно: ”Да, али то ће све државни органи на време решити”.

Упитан о којим је фирмама реч, Малешевић је одговорио да су то „Кеј“ и „Компресор инг“. На потпитање да ли сматрају да те фирме пљачкају Геронтолошки центар, Малешевић је одговорио: “Не. Тема је да Ђорђе преко његових фирми, вероватно ту има неких подизвођача који ту раде тако да државни органи могу то решити. Знаћемо на некој од будућих конференција. Ми не тврдимо да ове две фирме плачкају, али има. Зато што ће то државни органи у наредном периоду то испитати.”

Малешевић је рекао да Народна странка није поднела кривичне пријаве .”Имамо сазнања да су државни органи већ почели да чешљају папире И документацију”, додао је Малешевић.

Конференцији је присуствовао и координатор Извршног одбора Народне странке за западну Србију Урош Ђокић, који се посебно осврнуо на законе о референдуму и експропријацији, као и на протесте у Србији.

“Ова два закона су суштински важна за правни и друштвени живот у нашој земљи, а то не говорим само као политички активиста, јер ја сам и адвокат, па разумем ову проблематику. Закон о експропријацији је нешто што удара директно на приватну својину. Предложене измене закона, који је већ усвојен, предвиђају да се када је утврђен јавни интерес експропријација спроводи по хитном поступку. То у пракси значи да имамо јавни интерес који утврђује Народна скупштина у којој седи 180 посланика СНС-а који кажу да постоји јавни интерес, иако ми немамо појма да ли је то тако. Када добијете решење о експропријацији чита поступак мора се спровести у три плус пет дана, а имате право жалбе које би требало апелационим поступком да се реши у 30 дана. Имате у ваљевском крају домаћина који је од Колубарске битке на овамо стицао имање и када добије решење треба у року да се од 38 дана исели, а новац ће добити некад у будућности у поступку који може да траје неизвесно дуго. Ту је јасно какве све махинације могу да се догоде. Није случајно што је сада дошло до промене и закона о референдуму који сада каже да може да изађе и 50 гласача и да се каже да је нешто усвојено на референдуму. Већина у скупштини тврди да имају већину од 60 до 70 одсто бирача, а то значи да мање од 30 одсто ако изађе на референдум може да реши јако важна и суштински важна питања. Због оваквог развоја ситуације постоји озбиљно и огромно незадовољство у народу. Народна странка подржава грађане у томе и постоји већ тим адвоката у канцеларији у Београду који су спремни да помогну грађанима и зато позивам грађане Ваљева да уколико имају било какав проблем са државним институцијама због изражавања незадовољства овом ситуацијом слободно могу да се јаве овде у нашу канцеларију у Ваљеву”, рекао је Ђокић, који је додао да је Народна странка изузетно поносна на грађане Србије који су протестима исказали своје незадовољство.

 

Фото: Вамедиа