Народна странка

Тешмановић: Корупција је срж свих проблема у Београду

Тешмановић: Корупција је срж свих проблема у Београду

Одборничка група Народне странке у Скупштини Београда предложиће формирање радне групе за израду антикорупцијског плана Града Београда, најавио је данас одборник Народне странке Урош Тешмановић.

„Док не решимо корупцију, ниједан проблем неће моћи да буде решен на одговарајући начин. Корупција је срж свих проблема у управљању градом, од загађења преко урбанистичког хаоса до проблема мајке са четворо деце и паркирања.“, рекао је Тешмановић новинарима испред Скупштине Београда.

Тешмановић је истакао да се Београдом управља на „коруптивном принципу“, што показују предлози одлука о избору директора јавних предузећа.

„Директори се по правилу бирају у статусу вршилаца дужности, што значи да тим људима константно над главом виси мач могуће смене и да су увек у страху од политичке власти која их је поставила“, рекао је Тешмановић.

„Уместо да се распише конкурс и да се на места директора који управљају најважнијим пословима изаберу компетентни људи, бирају се политички послушници, што значи да је њихов основни задатак вршење притиска на запослене у јавним предузећима, који су под сталном претњом отказа, да пред изборе гласају за СНС“, додао је Тешмановић.

Тешмановић је питао градоначелника Београда Алекандра Шапића да ли је стављање на дневни ред данашње седнице градског парламента одлуке у вези са ратним војним инвалидима последица политичке трговине са сада самосталним послаником Вуком Станићем, изабран на листи ПОКС-а а потом је подржао СНС и СПС.

„Станић је члан Удружења ратних војних инвалида и рекао је да је подржао СНС и СПС јер очекује испуњење обећања. Ако је реч о политичкој трговини, онда је то скрнављење права ратних војних инвалида, породица палих бораца и свих вулнерабилних категорија становништва којима је потребна социјална подршка“, рекао је Тешмановић.

Тешмановић је указао и на кршење пословника, по којем би материјали за седницу одборницима требало да буду достављени седам дана пре седнице, а да одборници ни до почетка седнице нису добили имена кандидата за директоре јавних предузећа и да добијају „нове тачке дневног реда за које немају материјале“.

„Тако смо онемогућени да данас расправљамо на седници скупштине града“, закључио је Тешмановић.

 

Фото: Бета