Народна странка

Јовановић: Власт покушава да сакрије од народа погубне последице Закона о полицији

Јовановић: Власт покушава да сакрије од народа погубне последице Закона о полицији

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је штрајк Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) „потпуна бесмислица“ и да је то тело продужена рука власти која је нечињењем омогућила да режим телевизије са националним фреквенцијама претвори у своје пропагандно средство и да сакрије од грађана погубне последице новог Закона о полицији.

„Грађани на телевизијама са националним фреквенцијама не могу да чују ништа о биометријском надзору и да полиција може да упада грађанима у станове без налога и да министар унутрашњих послова може да шаље у пензију и враћа из пензије кога хоће, али зато ти медији шире ратну психозу и шаљу поруке режима“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

Јовановић је навео да је штрајк РЕМ-а бесмислен попут намере Александра Вулина да штрајкује глађу против опозиције, и упитао да ли је следећи потез да председница Савета РЕМ-а „седне на стиропор и штрајкује глађу испред зграде компаније Јунајтед медија“, као што је то чинио Томислав Николић испред Скупштине Србије.

„Ту бесмисао су покренули да би од себе склонили тему додељивања пете националне фреквенције и сада праве драму“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да РЕМ „није никаква независна институција“, него продужена рука власти председника Србије Александра Вучића.  

Оливера Зекић је такође продужена рука режима и да је доведена да би „утегла и контролисала оно што власт жели да се види у медијима“, додао је Јовановић.  

„Тако постоји ’званична истина’ коју грађани чују, па је сада властима велики проблем да доделе националну фреквенцију медију који не контролише. РЕМ не ради у интересу грађана, него власти, па и медији раде у интересу богате и повлашћене елите“, рекао је Јовановић.

Јовановић је поводом иницијативе за смењивање чланова Савета РЕМ-а рекао да су грађани у преносу седнице Одбора Скупштине Србије за културу и медије, чији је председник посланик Народне странке Синиша Ковачевић, могли да виде „бахато понашање“ Оливере Зекић и како она на питања посланика одговара речима „па шта“.

„То ’па шта’ нас је и довело у ситуацију да имамо потпуно бахату екипу на власти и наш задатак је да на то укажемо грађанима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је нон-пејпер о стању у медијима у Србији, који је недавно у Паризу предао члановима Комитета Савета Европе за културу и медије, изазвао велику пажњу, јер су европски званичници после дуго времена могли да чују о „стварном стању медијске слике у Србији“, и додао да ће и у јануару о томе разговарати са европским званичницима.  

„Медијске слободе нису само питање медија и политичара, него и грађана, јер је важно да грађани буду објективно обавештени како би могли да слободно бирају“, закључио је Јовановић.