Народна странка

Јовановић: Закон о полицији покушај претварања Србије у полицијску државу

Јовановић: Закон о полицији покушај претварања Србије у полицијску државу

Србија на унутрашњем и спољном плану води политику од данас до сутра, без стратегије и идеје, уз често показивање немоћи за било какву заштиту сопствених националних интереса, изјавио је ФоНету генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић, указујући да се то огледа у актуелној кризи на Косову и Метохији.

Ситуација на Косову и Метохији јесте драматична због тога што власти у Приштини, предвођене Аљбином Куртијем, имају за циљ да угрозе опстанак српског народа, рекао је Јовановић у серијалу разговора Агреман о спољној политици.

Према његово мишљењу, други је проблем што је председник Србије Александар Вучић пре 10 година на власт дошао тако што је на Западу "узео кредит" на питању Косова, који сада долази на наплату, уз високу камату.

Ту камату плаћају грађани Србије на Косову и Метохији, а Вучићева власт и држава Србија показују немоћ да их заштите, сматра Јовановић.

Он је подсетио да је Народна странка у парламенту пре неколико месеци тражила разговор о Косову и Метохији, јер је била свесна да ће уследити притисци да се што пре постигне свеобухватни споразум.

Тражили смо, како је објаснио, да се у парламенту постигне национално јединство, јер ниједна озбиљна држава по питању суверенитета и територијалног интегритета нема разлике, свуда постоји минимум консензуса.

Власт је одлучила да занемари предлоге опозиције и Народне странке, наставили су да воде једносмерну, приватну дипломатију Александра Вучића, која сваког дана показује немоћ и неспособност, јер политику води од данас до сутра, прецизирао је Јовановић.

Поводом најава власти да ће тражити активирање одредбе из резолуције 1244 о повратку 1.000 припадника безбедносних снага Србије на територију Косова, он је предочио да се такве одлуке не доносе исхитрено.

Повукли су Србе из свих косовских институција, а нису паралелно формирали оне укинуте Бриселским споразумом, чиме су направили правни и безбедносни вакуум у северном делу Косова и Метохије и тако успели да угрозе срски народ, образложио је Јовановић.

Како је прецизирао, повукли су исхитрене потезе, направили безбедносни вакуум, угрозили већ угрожен српски народ, а затражили повратак до 1.000 припадника, знајући унапред да то неће бити прихваћено.

Све то показује неозбиљност и неспособност да заштите српске интересе и народ, поновио је Јовановић, који је, осврћући се на француско-немачки предлог за Косово, поручио да је неопходан договор око црвених линија које не треба прелазити.

Мада јавност није упозната са француско-немачким предлогом, он је пренео изричит став Народне странке да нема признавања независности Косова и нема чланства у Уједињеним нацијама, али да о нормализацији живота људи треба разговарати.

Према речима Јовановића, после 10 година преговора са Приштином и "победа Београда од 5:0", земља је у безизлазној ситуацији.

Од тих силних "победа", дотерало је цара до дувара. Како си од тих резултата дошао до зида, ударио у зид и сад те боли глава? Боли глава, зато што ниси знао шта радиш и што си водио политику од данас до сутра, илустровао је Јовановић, тумачећи Вучићеве преговоре о Косову и Метохији.

Говорећи о усклађивању спољне и безбедносне политике Србије са ЕУ, Јовановић је нагласио да њега више занима усклађивање унутрашње политике са европском.

Њега занима како да Србија буде демократска земља, да поштује слободу медија, како да се спречи закон о полицији који покушавају да прогурају и направе од Србије полицијску државу.

То мене више занима и волео бих да се већи притисци на председника усмеравају на ту област, а не да се жмури на једно око и праве се да се све то у Србији не догађа, нагласио је Јовановић.

Он је подсетио и да је у Комитету Савета Европе за културу и медије предао нон пејпер који говори о угрожавању слободе медија, притисцима, таргетирању новинара, економским и финансијским притисцима на медије.

Били су изненађени и због тога су одлучили да тај папир буде предат Мониторинг комитету како би се евентуално спровео мониторинг слободе медије у Србији. Надам се да ће то у наредном периоду и догодити, предвидео је Јовановић.

Када је реч о недавном самиту ЕУ и Западног Балкана, он је са жаљењем констатовао да не види спремност ЕУ за даље проширење.

На том путу ка чланству у ЕУ, указује он, не смеју се занемарити ни задаци балканских земаља, јер ниједна од њих не личе на државе које би сутра биле спремне да постану чланице Уније.

Самит у Тирани је био само још један начин слања позитивног сигнала земљама Западног Балкана о европској перспективи, али не видим да су та врата ЕУ отворена, рекао је Јовановић.

Он је оценио и да се за годину дана, колико скоро траје рат у Украјини, показало да је за Србију у економском, политичком и сваком смислу најбоље да се задржи позиција неутралности.

Србија мора да покуша да очува своју позицију, а она се чува озбиљном политиком, дипломатским и стратешким приступом, а не лелујањем од данас до сутра. Такав начин понашања угрожава националне интересе, закључио је Јовановић.

 

Фонет