Народна странка

Јовановић за лист „Нова“: Не очекујем да ће Алексић цепати странку

Јовановић за лист „Нова“: Не очекујем да ће Алексић цепати странку

Не може странка да се цепа зарад тога ако се неко наљути. Тако да не очекујем ни да ће Мирослав Алексић да цепа странку, каже у интервјуу за Нова.рс генерални секретар и портпарол Народне странке Стефан Јовановић, коментаришући дешавања у партији.

Постављени сте за повереника Градског одбора Народне странке у Нишу. С места председника одбора отишао је Ђорђе Станковић. Он је струја Мирослава Алексића, а ви сте Вука Јеремића. Да ли се на овај начин практично смењују Алексићеви људи?

Донета је таква одлука да будем постављен за повереника у Нишу пре свега зато што је одбору истекао мандат у фебруару, и то је пропуст претходног Извршног одбора, зато што правовремено није расписао ту Скупштину. С обзиром на то да је заказана Скупштина странке за 22. октобар било је потребно да сви одбори буду правно-формално уређени. Једини начин да тај одбор буде уређен до Скупштине јесте да буде у статусу повереништва. Наш Статут тако предвиђа. Више пута сам у изјавама рекао да је мој мандат технички, нећу се кандидовати на изборима за градски одбор. Нишлија сам и било је логично да будем у тој техничкој организацији, на тој позицији, до градске скупштине. Сад имам мандат да организујем градску скупштину наше странке у Нишу, али нећу бити кандидат на тим изборима. С обзиром на то да до сад није била заказана скупштина, сад имам мандат од 120 дана да то урадим.

То не мора нужно да буде завршено до 22. октобра кад следи Скупштина странке и врло вероватно трка за председника између Вука Јеремића и Мирослава Алексића?

Не мора. То се може десити пре или након тога. Оно што јесте важно напоменути јесте да ће се делегати за Скупштину Народне странке бирати на скупштинама локалних одбора, тако да ће у Нишу бити избор за делегате, а ја ћу се потрудити да у том тренутку организујем и изборе за председника одбора.

Било је измена и на челу Одбора за КИМ, где је разрешен Жарко Ристић, такође близак Мирославу Алексићу. Да ли ће се с тим наставити?

То просто није у мојој надлежности у оквиру странке. Одбори су надлежност Извршног одбора Народне странке. Слободан Доклестић који је преузео извршни одбор је заједно с тимом људи у правно-политичкој анализи стања наше организације и њихов задатак је да у наредном периоду изврше правно уподобљавање ситуације на терену. Да видимо који су одбори функционални, а који не, зато што су они затекли организацију у једном доста компликованом стању, да не кажем лошем.

Да ли то значи да је то пропуст Мирослава Алексића, који је донедавно био председник ИО?

То приписујем људима који су били у тој организацији, који су били задужени за те територије. Мики то није могао да прати. Дакле, то је пропуст људи који су били у извршном одбору и били су задужени за дати регион, не мислим да је то пропуст Мирослава Алексића.

Према нашим информацијама, имате више од 30 одбора којима је истекао мандат.

Има их више од 30, то је тачно и то је један од закључака с претходног извршног одбора, којим је председавао Слободан Доклестић.

Да ли ће се у тим одборима десити исто што и у Нишу?

Тако је. То треба да се уподоби с правним стањем. Некима ће бити обновљени мандати, како је Статутом Народне странке предвиђено, али биће све у складу с прописима. Неће бити никаквих пропуста, јер Слободан Доклестић је доктор правних наука и сигуран сам да неће направити никакав пропуст у том смислу.

Ипак, потпредседник Народне странке Борислав Новаковић и посланик Ђорђе Станковић, који је до пре неколико дана водио поменути одбор у Нишу, сматрају да ће Вук Јеремић на овај начин у многим одборима у Србији поставити своје људе и на тај начин осигурати победу на изборима за председника странке. Шта кажете на то?

Прво, ја не бих да коментаришем своје страначке колеге, зато што верујем да све ствари треба да се решавају унутар странке. А што се тиче тих инсинуација, то просто није надлежност председника странке. То је надлежност Извршног одбора. Због тога је сад и формиран извршни одбор који је независан.

Хоћете да кажете да Вук Јеремић нема никаквог утицаја на Извршни одбор?

Нема. Он је сад формиран на паритетном основу. Извршни одбор је састављен од шест људи који су изразили подршку једном кандидату и шест људи који су за другог кандидата. Оно што сам досад видео на састанцима ИО јесте да је председник ИО гласао суздржано за све одлуке, да би сачувао своју позицију неутралног “судије” у овој утакмици.

Између Вука Јеремића и Мирослава Алексића изабрали сте Јеремића. Зашто?

Мислим да политика не подразумева опредељење само за личност. Као и у претходном периоду, подржавам политику коју кандидује Вук Јеремић. Подржавам тим људи који је кандидовао Јеремић, тако да то је разлог због чега он има моју подршку у овој ситуацији. Не верујем да политика може да се заснива на популарности, јер би се у том случају лидери мењали на неколико месеци. Главна ствар због које сам у Народној странци јесте политика Народне странке, која, надам се, ни после ових избора неће да се мења. Мене све ово подсећа на својевремене изборе у Демократској странци, између Ђинђића и Вуксановића. Вуксановић је био популаран, сви су га волели, а Ђинђић је у том тренутку био непопуларан. Знамо како је даље текла историја.

Да ли мислите да је реално да након скупштине 22. октобра Јеремић и Алексић остану у истој странци?

Очекујем једну политичку озбиљност и зрелост оба кандидата, јер је и за опозицију и за Србију јако важно да једна странка десног центра као што је Народна странка остане, опстане и победи режим Александра Вучића. Оно што сам чуо у јавности јесте да је Јеремић обећао да ће остати у странци и ако изгуби, очекујем да ће у наредном периоду и Алексић изаћи са истом таквом изјавом. Не може странка да зависи од њихових фотеља, јер странка зависи од политике и људи који чине ту странку.

Значи, не очекујете цепање странке на јесен?

Не очекујем. Не може странка да се цепа зарад тога ако се неко наљути. Тако да не очекујем ни да ће Алексић да цепа странку.

Каква је будућност протеста “Србија против насиља”?

Мислим да је народ показао велику озбиљност тиме што је у огромном броју кад је било потребно изашао на улицу. Власт је показала да сматра да је изван народа, али сматрам и да опозиција мора да преузме део одговорности због тога што нису испуњени захтеви протеста. С обзиром на то да нас је народ подржао у оволиком броју, мислим да је задатак опозиције да седнемо и видимо да ли смо све урадили како треба, с обзиром на то да неколико месеци после почетка протеста опет не постоји могућност да се било шта од онога што смо захтевали испуни.

Где видите грешке опозиције?

Као грешке видим две ствари. Захтеве које смо поставили можда нисмо довољно чврсто бранили и просто начин на који смо протесте у неком тренутку одводили од главне теме, до тема које никако нису биле везане с ова два масакра која су се десила у Србији. Чини ми се да смо мало лутали од теме до теме, а заборављали како смо дошли на улицу и како се дошло до тога да људи изађу у толиком броју.

Која је тема током протеста “залутала”?

Људи су на улицу изашли због две велике несреће, а ми смо ишли до брањења полицајаца и неких других тема које нису биле директно повезане с трагедијама. Мало смо широко тумачили оно због чега су људи протестовали.

Анкетни одбор који је требало да се бави околностима које су довеле до тих трагедија практично није ни почео с радом, а већ је заустављен. Како то коментаришете?

Две су ствари везане за анкетни одбор. Прва је да оног тренутка кад је дошао захтев породица да анкетни одбор престане с радом, постало беспредметно да разговарамо о његовој будућности. Али друга ствар која је веома важна јесте како се то правно одиграло. Само на сајту Народне Скупштине је објављена та информација, што је у потпуној супротности с правилима, Уставом, законом, Пословником о раду Скупштине… О раду анкетног одбора одлучује скупштина. Много исправније би било да је парламент после захтева родитеља донео одлуку да се обустави рад, а не овако на један врло лош начин, практично неким декретом. Сад је на опозицији да седне, да се договори како од септембра да се настави и да се искористи та озбиљност народа да у том броју буде на улици и како да наставимо даље, притиснемо власт да оно што су људи захтевали буде испуњено.

Хоће ли бити ванредних избора и кад?

Избора ће бити оног тренутка кад Вучић на основу истраживања јавног мњења процени да му је погодно да их распише. Мислим да је неколико задатака пред опозиционим политичким странкама пре него што се ти избори десе. Да ли су или нису испуњени захтеви људи на улицама, јер не може резултат ових протеста да буде то да опозиција добије пар места више у парламенту. С друге стране, предстоје и локални избори који су редовни, као и покрајински избори, а видимо да је у неким местима, као што је и Ниш, по истраживањима јавног мњења власт јако лоше оцењена и да лоше стоје, а да је потенцијал за опозицију огроман. Мислим да опозиција треба да буде фокусирана на места где може да се направи резултат.

Објављено је неколико истраживања јавног мњења и према њима Народна странка иде највише до четири одсто. Како ви на то гледате?

Народна странка је стабилно изнад цензуса и то је странка која расте и напредује и то сви у Србији примећују. Али оно што је важно јесте да истраживања јавног мњења не могу бити репер за политику. Не можемо политику формирати према истраживањима јавног мњења, политика је нешто у шта верујете, за шта се борите, а мени је то најважније.

А шта ако цензус буде подигнут на пет одсто, што власт увелико најављује?

Цензус може да буде подигнут и на 10 одсто, мислим да се Вучић не обара са три, четири, пет одсто. Нама је потребно да имамо више од 126 посланика у Скупштини, надам се да ће тако и бити.

 

Интервју приредила Јелена Јеловац