Народна странка

Јовановић: Србија да сачува неутралност

Јовановић: Србија да сачува неутралност

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да је национални интерес Србије да „заштити себе и не постане мета било које стране“ у ванредним околностима, какве су настале сукобом Русије и Украјине, и да би своју војну неутралност требало да искористи тако што ће понудити посредовање у решавању руско-украјинског спора.

„Да је Србија озбиљна, могла је да искористи своју војну неутралност и да покуша да обема странама, Русији и Украјини, понуди своје добре услуге и позове представнике Кијева и Москве да разговарају у Београду“, рекао је Јовановић Радио-телевизији Војводине.

„Гласање Србије у Генералној скупштини УН за осуду Русије утиче на неутрални став Србије, која мора да сачува неутралност, поготово у УН, где је Русија у Савету безбедности до сада бранила националне интересе Србије“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је очигледно „питање дана“ када ће Србија одлучити да уведе санкције Русији, и подсетио да је председник Србије Александар Вучић рекао да се „нећемо придруживати санкцијама бар док можемо да издржимо, још који дан“.

„Резолуцију у Савету безбедности УН предложиле су САД и Албанија, а Србија је гласала за чланство Албаније у Савету безбедности УН. Да Србија води озбиљну спољну политику, она би дефинисала своју позицију и тада би могло да се разговара о војној и политичкој неутралности. Србија своје националне интересе може да заштити само неутралношћу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да Србија често мења ставове и да „ујутру једно говори, а увече друго ради, што може скупо да је кошта“.

„Став Савета за националну безбедност није био лош и ту је било ствари које су могле да се подрже, али је онда одлука промењена гласањем у УН“, закључио је Јовановић.