Народна странка

Јовановић: Вучић заложио националне интересе по зеленашким каматама, неспособан да заштити Србе на Косову и Метохији

Јовановић: Вучић заложио националне интересе по зеленашким каматама, неспособан да заштити Србе на Косову и Метохији

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да је држава Србија мора да заштити Србе на Косову и Метохији, али да је председник Александар Вучић неспособан да то учини, јер води политику „од данас до сутра“ и без икакве стратегије, и да је зарад власти „заложио националне интересе по зеленашким каматама“.

„Аљбин Курти и албанска власт у Приштини сигурно не спремају ништа добро Србима и они су одговорни за тренутне напетости. Вучић се, међутим, не сналази се у овој ситуацији, па баца димне бомбе свакодневним драматичним наступима да би преусмерио пажњу јавности са велике економске кризе и поскупљења, али и са онога што Запад стварно захтева од Србије у вези са Косовом и Метохијом“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

„Председник Србије је повукао исхитрен и плаховит потез и када је повукао Србе из косовске полиције, а није вратио српску полицију на Косово и Метохију, чиме је направио безбедносно-правни вакуум у којем су Срби угрожени. То се догодило зато што он нема никакву стратегију, него је државну политику свео на приступ ’од данас до сутра’, док цену плаћа наш народ“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да је Вучић је „дошао на власт на кредит“ тако што је повукао све институције државе са Косова и Метохије, а тај кредит сада долази на наплату и то са великом каматом.

„Као што је на власт дошао тако што је заложио националне интересе по зеленашким каматама, тако задужује и све грађане у новцу, пошто Влада Србије следеће године планира да узме 10 милијарди евра кредита“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је много важнија неусклађеност унутрашње политике Србије са стандардима ЕУ, него неусклађеност спољне политике, јер су људска права, слобода медија и борба против корупције и криминала суштински важни за свакодневни живот грађана.

Посланик и портпарол Народне странке рекао је да је у нон-пејперу који је недавно предао Комитету Савета Европе за културу и медије предочио тешке услове у којима делују медији који нису под контролом власти.

„Чланови Комитета Савета Европе за културу и медије су први пут чули о стварном стању медијске сцене у Србији, и говорио сам о сталним нападима и притисцима на медије“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да грађани од посланика Народне странке у Скупштини Србије могу да чују о поскупљењима и економској кризи, као и о криминалу и аферама попут „Јовањице“, што изазива нервозу владајуће већине, која покушава да спречи да се о томе говори у парламенту.

„Наш задатак је да заступамо интересе грађана и то ћемо и наставити да чинимо“, закључио је Јовановић.