Народна странка

Јовановић: Срби на Косову и Метохији под великим притисцима Албанаца и Српске листе

Јовановић: Срби на Косову и Метохији под великим притисцима Албанаца и Српске листе

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би што пре требало заказати посебну седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији, где Срби живе у страху, неизвесности и под великим притисцима Албанаца и Српске листе, и очекују да се о њиховим проблемима хитно расправља у парламенту.

„Посланици Народне странке разговарали су пре три дана са нашим народом на северу и југу Косова и Метохије. Изнећемо у парламенту оно што смо чули од њих. Предложићемо и свеобухватну преговарачку платформу, која ће имати унутрашњеполитички аспект и како да помогнемо Србима, као и међународни аспект са корацима које би Србија требало да предузме“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

На Косову и Метохији су у уторак, 30. августа, боравили шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић, посланици Санда Рашковић Ивић и Стефан Јовановић и члан Председништва Народне странке задужен за Косово и Метохију Жарко Ристић. Они су посетили Косовску Митровицу, Косовско поморавље, Штрпце, Призрен и Штрпце.

Јовановић је истакао да Србија мора да заштити свој народ и да о тешком животу Срба на Косову и Метохији најбоље говори пребијање старице Божене Р. од 84 године у северној Косовској Митровици, док Срби у Гњилану када оду у болницу морају да сами да купују опрему за инфузију и инфузиони раствор уместо да то добију у оквиру здравствене услуге.

„Још немамо званичну потврду да ће седница бити одржана и могу се чути разне приче од тога да неће ни бити седнице до тога да ће, ако је буде, председник Србије Александар Вучић само прочитати извештај о Косову и Метохији и да неће разговарати са посланицима. Ми сматрамо да се мора разговарати о том најважнијем државном питању“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да би усвајање платформе коју ће предложити Народна странка представљало израз националног јединства по питању Косова и Метохије.  

„Платформа предвиђа и да Вучић пошаље писма председницима Русије и Кине Владимиру Путину и Си Ђинпингу у којима ће их позвати да у Савету безбедности УН, где имају право вета, спрече чланство самопроглашеног Косова у УН, ако то питање дође на дневни ред. Важна је и заштита српског културног наслеђа и спречавање пријема Приштине у Унеско“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да се питање преговора о Косову и Метохији мора поставити у институционални оквир, јер Вучић нема уставне надлежности да води преговоре, него Влада Србије.

„Вучић води приватну дипломатију и проглашава победе од 5:0, али Албанци брзо изједначе, а он подвије реп и пристане на све уступке, као што је сада пристао да људи са личним картама самопроглашеног Косова могу да путују кроз Србију. Вучић се пред камерама буса у груди, а пред странцима подвија реп“, рекао је Јовановић.

Упитан о избацивању детета из обданишта у Пећинцима због политичког опредељења родитеља, Јовановић је одговорио да је реч о кукавичлуку и да освета родитељима преко деце мора бити оштро кажњена.

Јовановић је навео да је Вучић јуче на Сајму вина са колегама из региона уживао у скупим винима, и оценио да „што су дуже на власти све више уживају и постају све већи хедонисти“.

„Цео август је прошао у подизању тензија око Косова и Метохије и Европрајда, па је председник јуче хтео да спусти тензије и покаже да је стање нормално. Грађани се, међуим, суочавају са огромним поскупљењима и прете нам несташице и проблеми у снабдевању струјом“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је Ана Брнабић „полумандатарка са полумандатом“, јер је Вучић њен мандат унапред преполовио на две године, а да је могуће да „влада падне и раније“.

На питање о одбијању амбасадора САД Кристофера Хила да коментарише америчке санкције против Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, Јовановић је одговорио да ће се „показати да ли ће још неко завршити на тој листи, што ће бити још снажнија порука српским властима“.