Народна странка

Јовановић: Влада да уведе порез на екстрапрофит трговцима, а не да сваљује кризу на леђа грађана

Јовановић: Влада да уведе порез на екстрапрофит трговцима, а не да сваљује кризу на леђа грађана

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић позвао је Владу Србије да „не сваљује кризу на леђа грађана“, него да смањи ПДВ на основне животне намирнице са десет одсто на један одсто и уведе порез на екстрапрофит трговцима како смањење пореза не би могли да искористе за повећање маржи.

„Велики трговински ланци зарађују на кризи и повећавају марже, а многи људи у Србији бирају да ли ће да једу или плате рачуне да их извршитељи, од којих сте направили милионере, истерају из својих домова, док болесни морају да се одричу куповине лекова јер немају новца“, рекао је Јовановић министру финансија Синиши Малом на седници Скупштине Србије на којој се расправља о амандманима на ребаланс буџета.

Јовановић је истакао да смањење ПДВ-а са 10 одсто на један одсто није популистичка мера, него мера која би требало да инфлаторни притисак, јер је храна у продавницама поскупела најмање 50 одсто, док власт тврди да инфлација износи 14 одсто.  

„Говорили о хлебу ’Сава’, шећеру и другим намирницама, али сам сигуран да нисте ушли у продавницу најмање последњих пет година, јер ви и ваша повлашћена елита коју сте створили не идете у продавнице и не знате како народ живи“, рекао је Јовановић Малом.

Јовановић је навео да Мали помиње цене у државама западне Европе, где млади просечно у 33. години купују свој први стан.

„Ја имам 33 године и немам свој стан, а ви имате 24 стана, па као стручњак за станове објасните младима како се купују станови. Млади у Београду не могу ни да изнајме стан због повећања ренти. Погледајте колика је цена квадратног метра стана у Београду, ви можда знате колико је у Бугарској, али у Београду су цене станова огромне“, рекао је Јовановић министру финансија.

Јовановић је позвао Малог да објасни младима како да уштеде од првог до првог у месецу и купе свој први стан.

„Непрекидно задужујете Србију, па је сада сваки грађанин задужен најмање 5.100 евра, а ММФ је дошао у инспекцију не зато што добро радите, него зато што је Србија презадужена, док ви ребалансом буџета предвиђате још веће задуживање и тражите дискреционо право да влада емитује обвезнице на домаћем и светском тржишту по огромним каматама“, рекао је Јовановић.

„Гурате државу у хиперинфлацију, а народ више не може да споји крај с крајем од првог до првог. Ви сте експерт за бројеве, па објасните народу како да преживи са медијалном месечном платом од 50.000 динара или мање“, додао је Јовановић.