Народна странка

Јовановић: Власт још јаче удара грађане по џепу уместо да додатно опорезује тајкуне и трговинске ланце

Јовановић: Власт још јаче удара грађане по џепу уместо да додатно опорезује тајкуне и трговинске ланце

Шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да власт још дубље гура руку у џеп грађана повећањем акциза, које је предвиђено ребалансом буџета, уместо да додатно опорезује велике трговинске ланце који су поскупљењем робе у својим продавницама широм Србије остварили профите веће и до 150 одсто.

„Власт ради у интересу страних и домаћих тајкуна и корпорација, а не грађана Србије. Срамота је да се просветним радницима, попут професора у средњој школи, повећавају плате за 5,5 одсто. Они имају плату од 80.000 динара и сада ће добити повећање око 4.000 динара, уместо да им плате одмах буду повећане на 120.000 динара месечно. Моја баба има пензију од 21.000 динара и њој ће пензија бити повећана за око 1.000 динара. Да ли власт мисли да ће она боље живети са 1.000 динара више месечно? Срамота“, рекао је Јовановић телевизији Н1.

Јовановић је истакао да су сви ђаци у Србији морали да добију бесплатне удбженике, а не само ђаци у Београду.

Шеф посланичке групе Народне странке је подсетио да је јавни дуг Србије готово 40 милијарди евра и да је влада требало да достави скупштини план за враћање кредита.

„Режим Александра Вучића је успео су да се задужи више него Тито, Милошевић, Коштуница и Тадић заједно. Пошто видимо да ће неки кредити које је узео Тито да се отплаћују до 2041. године, ко зна ко ће да враћа дугове које је узела ова власт…“, рекао је Јовановић.

„Говоре о некој визији изградње Београда за Светску изложбу 2027. године – одлично, нико нема ништа против тога, али питање је колико ће да опљачкају. Кажу и да ће Светска изложба Србију коштати 12 милијарди евра, а толико је Атина потрошила за Олимпијске игре, па је Грчка после тога завршила у дужничком ропству. Замислите шта ће тек да буде у Србији“, рекао је Јовановић.

Јовановић је поводом данашње седнице скупштине рекао да је „власт помислила да може да ради шта хоће и не види шта се око ње догађа“ и да је постала толико бахата да је усвојила ребаланс буџета без расправе, што се догодило први пут „у модерној историји парламентаризма“ у Србији.

„Председник Скупштине Србије Владимир Орлић је данас увео парламентарну диктатуру. Буџет и ребаланс буџета су најважнији закони који влада брани пред скупштином, а они су то завршили без расправе. То је правно насиље владајуће већине, које показује како она види и државу и организацију избора. Зато је важно да видимо под којим ће условима бити одржани избори“, рекао је Јовановић.

„Покушали су данас са спином о насиљу, али у скупштини није било насиља опозиције. Реч је виду парламентарне борбе који је дозвољен и виђен у свету“, додао је Јовановић.

Јовановић је навео да ће Народна странка бити спремна за изборе и ако буду одржани до краја године.

„Важно је и да се успостави широки фронт против Вучићевог режима, без обзира да ли ће бити једна коалиција или координација међу опозиционим странкама. Било леви или десни, сви би требало да станемо у један фронт који ће донети промену режима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је седница парламента о одговорности министра унутрашњих послова Братислава Гашића одржана јер су и странке патриотске опозиције потписале захтев за сазивање те седнице.

„Сада имамо један заједнички циљ – грађани очекују да се не делимо и да јединствено променимо власт, не нужно наступом једној листи, али морамо заједно да радимо на остварењу тог циља“, рекао је Јовановић.

Јовановић се заузео за промену изборног система на локалном нивоу тако да грађани по имену и презимену бирају градоначелнике, председнике општина и одборнике, а не да бирају „мачку у џаку“ тако што заокружују партијске листе, па „власт ’умува’ неког Горана Весића“.