Народна странка

Јовановић за "Нова": После избора неки из власти ће у пензију, а неки у затвор

Јовановић за "Нова": После избора неки из власти ће у пензију, а неки у затвор

Преузето са портала Нова.рс.

 

У интервјуу за дневни лист "Нова" генерални секретар Народне странке, Стефан Јовановић, истакао је да верује у победу на предстојећим изборима, те да је власти Александра Вучића истекло време. Према његовим речима, након избора 03. априла неки људи из власти ће отићи у политичку пензију, али ће неки морати и у затвор.

Током разговора за лист "Нова", Јовановић је говорио и утисцима са терена током првих недеља кампање, о улози младих у политици, али се осврнуо и на ситуацију у Украјини и критике да опозиција намерно избегава да се изјасни по овом питању.

Какав је ваш утисак након ових првих недеља кампање. Шта је оно што грађане највише брине и шта замерају овој власти?

Утисак је позитиван и охрабрујући јер свуда где путујем по Србији наилазимо на огромну подршку народа. Осећама се да су људи жељни промена и то нам и говоре у сваком месту у које долазимо у кампањи. Грађани властима највише замерају хаос, ширење панике, неправду, криминал и корупцију. Храна непрекидно поскупљује и грађани знају да данас морају да издвоје 30 одсто више новца за храну него прошле године, а плате су им остале исте. То је страховит удар на стандард и квалитет живота сваког човека. Српски сељак је у свим тешким временима и одбранио и отхранио Србију. Србија може да производи више хране него што јој је потребно, али је штеточинска власт у последњих десет година уништила пољопривреду, па морамо да увозимо поврће и основну храну, а на томе се енормно богате увозници, тајкуни блиски власти. Наш народ разуме и јасно му је да га власт СНС-а читаву деценију лаже и пљачка и жели да то промени.

Каква су ваша очекивања од избора, верујете ли да можете да победите СНС?

Очекујемо промену власти после избора 03. априла, како на републичком нивоу, тако и у Београду. Србија тоне у економски хаос и инфлацију. На нама је да охрабримо људе да изађу на изборе и буду део промена.

Има ли простора оптимизам, имајући у виду да истраживања показују да Вучић има подршку од преко 50 одсто?

По природи сам оптимиста и не бих се бавио овим послом да не верујем у победу. Има простора за оптимизам и верујем у људе којима сам окружен а пре свега у младе, који имају здраве идеје и знање како да се промени систем у Србији. Од нас зависи да ли ћемо до избора успети да убедимо грађане да већина која је против режима изађе и гласа. Када погледамо семафор, јасно је да је Вучићу и његовој банди истекло време и да ћемо их 3. априла испратити са власти, неке у политичку пензију, а неке и у затвор.

Мислите ли да је СНС спремна да призна изборни пораз уколико до њега заиста дође?

СНС је спреман на све, али не и да призна пораз. Наш задатак је да 3. априла одбранимо и сачувамо изборну вољу грађана. Упозоравам власт да не прекраја изборне резултате и вољу грађана, јер је то тешко кривично дело за које ће сигурно одговарати.

Председник Србије истиче да опозиција намерно игнорише ситуацију у Украјини и да користи тежак положај државе како би стицала политичке поене. Како ви тумачите ту оцену? Какав је став Народне странке о ономе што се дешава у Украјини?

Народна странка није игнорисала ситуацију на истоку Европе и пре самог сукоба смо изразили забринутост дешавањима која могу имати утицај и на Србију. Србија у овако комплексним геополитичким трвењима мора да задржи своју принципијелну позицију у заштити међународног права и суверенитета свих држава света, али и да уједно очува своју неутралност. Да је Србија данас озбиљна држава и да има озбиљну дипломатију, морала би да понуди своју помоћ у посредовању у сукобу Русије и Украјине. Данас, међутим, власт у Србији своју позицију мења из дана у дан, што на крају и државу и грађане може скупо коштати. У овако тешким тренуцима за цео свет потребни су нам мудрост и знање како бисмо сачували Србију.

Као један од најмлађих страначких функционера, како улогу младих у политици и може ли им се објаснити да њихов глас вреди? Колико ће исход наредних избора зависити од њиховог учешћа?

У Србији се одраста са уверењем да овде ствари не могу да се промене. Политика свакако није најатрактивнија за младе људе, али без њих нема промена у Србији. Радећи са сјајним младим људима које сам упознао широм Србије, схватам колико могућности постоји да се кроз знање, креативност и здраве идеје остваре суштинске промене. Да бисмо променили Србију набоље, потребан нам је сваки млади човек и свака идеја. Генерација наших родитеља је покушала да нешто промени али је нажалост велика већина њих постала губитницима транзиције. Ми морамо да завршимо посао који су они започели, јер не желим да дођем у године својих родитеља и да својој деци објашњавам како смо пропустили још једну историјску шансу да променимо Србију.

 

Интервју приредио Војислав Милованчевић