Народна странка

Доклестић: Вучић изнео дефетистичке дезинформације о Косову и Метохији

Доклестић: Вучић изнео дефетистичке дезинформације о Косову и Метохији

Председник Правног савета Народне странке Слободан Доклестић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић у свом обраћању јавности изнео „дефетистичке дезинформације да је Међународни суд правде (МСП) својим мишљењем тобоже потврдио независност самопроглашеног Косова“.

„То је потпуно нетачно и ништа не може бити даље од истине“, навео је Доклестић.

Доклестић је додао да питање суду није упутила Србија, него Генерална скупштина УН, а на предлог Србије.

„Упућивање питања МСП захтева озбиљну дипломатску вештину да се пронађе формулација која одговара иницијатору, а која је уједно прихватљива већини држава на свету“, истакао је Доклестић.

„Питање које је постављено је било коректно: ’Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову и Метохији у складу са међународним правом?’”, додао је Доклестић.

Доклестић је навео да је суд, уместо да одговори на постављено питање, одлучио да „самоиницијативно измени“ постављено питање и да одговори на другачије питање: “Да ли декларација о независности Косова крши међународно право?”.

„Реч је о замени теза која је лако уочљива сваком искусном правнику – уместо да се одговори да ли чин сецесије Косова има правни основ у међународном праву, МСП је одлучио да се бави питањем да ли документ под називом ’Декларација о независности’ крши међународно право“, рекао је Доклестић.

„Код овако замењених теза суд је нашао да је тај документ приватни документ групе грађана, а не акт привремених институција на Косову. Као такав тај акт није предмет није предмет интересовања и регулисања међународног права, те га стога не може ни кршити. То је мишљење МСП“, закључио је Доклестић.