Народна странка

Доклестић: Вучић признавањем косовских докумената подрива државни и национални интерес

Доклестић: Вучић признавањем косовских докумената подрива државни и национални интерес

Председник Правног савета Народне странке Слободан Доклестић изјавио је данас да одлука председника Александра Вучића да држава Србија убудуће признаје документа самопроглашеног Косова „директно подрива државни и национални интерес“ по питању Косова и Метохије.

„То је огроман ’клип у точкове’ државној политици која се бори против независности такозваног Косова“, навео је Доклестић.

„Како ћемо убудуће убеђивати друге државе да не признају такозвано Косово и да не прихватају такозвана РКС документа, када ми сами прихватамо та документа? Ако прихватамо такозване РКС личне карте, зашто онда не прихватамо РКС таблице? Зато што су оне видљиве на путевима, а то је Вучићу неприхватљиво, јер би могло негативно да се одрази на његову популарност“, рекао је Доклестић.

Доклестић је истакао да није тачно да Споразум о слободи кретања из 2011. године предвиђа да би Србија требало да прихвати документа на којима пише “Република Косово”.

„У тачки 3. тог споразума се наводи: ’Свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним ’улазним-излазним’ документима за становнике друге стране који желе да транзитно путују у трећу земљу. Сва улазна/излазна документа ће користити статусно неутрални језик’“, подсетио је Доклестић.

„Дакле, тај споразум изричито предвиђа да Србија не признаје такозвана РКС документа, јер уместо њих путницима са Косова и Метохије који имају та документа издаје статусно неутрална ’улазно-излазна’ документа“, рекао је Доклестић.

Доклестић је навео да се то сада мења и Србија ће убудуће признавати документа на којима пише “Република Косово”.

„То што ће негде на некој тараби на административном прелазу стајати некакав ’дисклејмер’ је потпуно бесмислено и обичан смоквин лист за овај чин“, рекао је Доклестић.  

Доклестић је додао да је „обичан спин и прича о томе како ће тобоже Срби на Косову и Метохији јужно од Ибра моћи да користе српске личне карте“, јер су то могли и до сада, а у последњих 10 година „сви они су приморани да поред српских изваде и такозване РКС личне карте да би могли колико-толико нормално да живе“.

„Све у свему, председник приштинске владе Аљбин Курти је победио са такозваном политиком реципроцитета, све остаје исто као и до сада само ће Србија признавати документа на којима пише ’Република Косово’“, закључио је Доклестић.