Народна странка

Посланици Народне странке: Формирати министарства за Косово и Метохију и дијаспору, укинути Министарство за јавна улагања

Посланици Народне странке: Формирати министарства за Косово и Метохију и дијаспору, укинути Министарство за јавна улагања

Посланик и потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да је неопходно формирати Министарство за дијаспору, јер је Србија држава чија је „дијаспора већа од матице“, и зато да би се континуирано одржавао контакт са грађанима Србије који су трајно или тренутно у расејању.

Ковачевић је на седници Скупштине Србије на којој се расправља о Предлогу измена закона о министарствима рекао да би Минситарство за дијаспору требало формирати и због омогућавања повратка у матицу онима који то желе, садржајне културне и информационе размене, очувања идентитетске свести, језика и професионалних и пословних веза са Србијом.

„Министарство за дијаспору је неопходно и због изједначавања домаћих и страних инвеститора, који уз државну помоћ инвестирају у Србији, помоћи коју исељеници несебично пружају у афирмацији Србије у контактима са политичким и привредним чиниоцима држава чији су данас грађани“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да би Минситарство за дијаспору било обавезно да омогући свеобухватно гласање на изборима свима који имају гласачко право и који то желе, с обзиром на вишемилионски број емиграната али и њихов материјални допринос развоју и напретку Србије кроз дознаке које се мере милијардама евра.

„Срећне земље немају дијаспору, оне имају туристе. Карта у једном правцу купује се за неслободу и глад. Примери за то су Ирска, југ Италије, Турска, Далмација, Пољска и Србија данас“, рекао је Ковачевић.

Посланица и потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла поднела је амандман којим је предвиђено формирање Министарства за Косово и Метохију.

„Сматрам да је потребно подићи ниво са канцеларије на министарство јер је Косово и Метохија део Србије и то пише и у преамбули Устава. Имамо, нажалост, и Бриселски споразум, чија је последица нажалост да имамо све мање Србије на Косову и Метохији, и потребно је основати министарство да би се то зауставило“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Министарство је јача институција од канцеларије, јер да није тако, имали бисмо канцеларије за просвету и здравство“, навела је посланица Народне странке.

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић рекао је да „нема ничег бесмисленијег“ од оснивања новог Министарства за јавна улагања – и са правног, и са професионалног и са економског гледишта.

„То министарство је потпуно непотребно ако све институције раде свој посао, а оно је направљено само да би се контролисали финансијски токови. Корупција је до сада била децентрализована и сви су крали помало, сада СНС намерава да корупцију централизује. То радите само да бисте могли да пратите токове новца и јавних набавки и да битни финансијски токови иду преко тог министарства“, рекао је Новаковић.

„Потпуно је јасна коруптивна намера власти у формирању Министарства за јавне набавке“, додао је Новаковић.

Посланик и потпредседник Народне странке Ђорђе Станковић рекао је да је власт у претходних десет година запоставила младе у Нишу и туристички потенцијал тог града.

„Несхватљиво је образложење да се омладина и туризам спајају у једно министарство јер млади посећују и фестивал у Гучи и Егзит. То је поражавајуће образложење за потпуно нелогично спајање туризма и омладине, за коју се издваја тек 0,8 одсто буџета“, рекао је Станковић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић рекла је да оснивање Канцеларије за информационе технологије представља велику опасност јер би могли да буду угрожени лични подаци грађана Србије.

„Канцеларији је остављено право да оснује базу генетичких и других биомедицинских података грађана. То је веома опасно и та канцеларија не може да има то право, које се уводи на мала врата. Генетички и биомедицински подаци су најосетљивији подаци и не може се тек тако правити база података при канцеларији. Ти подаци могу бити злоупотребљени против грађана“, рекла је Ивана Парлић.

Посланик Народне странке Бранислав Томашевић рекао је да би министарство информисања требало да буде самостално, и да такво министарство имају  Велика Британија и Индија.