Народна странка

Ковачевић: РЕМ би требало да прекине штрајк како би била додељена пета национална фреквенција

Ковачевић: РЕМ би требало да прекине штрајк како би била додељена пета национална фреквенција

Посланик Народне странке и председник Одбора Скупштине Србије за културу и информисање Синиша Ковачевић изјавио је данас да би штрајк Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) требало да одмах буде обустављен како би што пре била додељена пета национална фреквенција.

„Неопходно је да се РЕМ приликом доделе фреквенција руководи искључиво професионалним параметрима“, рекао је Ковачевић на седници одбора.

Ковачевић је навео да је у сваком демократском систему тело попут РЕМ-а „чувар али и креатор таквог амбијента са великом политичком и интелектуалном али и моралном одговорношћу, свестан важности информативног и културног простора који формира, гради, али и брани“.

„Потпуна независност у доношењу таквих одлука је подразумевајућа“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је „стипендирање“ Радио-телевизије Војводине (РТВ) логично док се тај медиј не усели у нову зграду и не формира план рада за наредне две године.

„Након истека те две године, ако ја будем у ситуацији, изгубиће право на стипендију. То је мој лични став. Требало би стипендирати Други програм РТВ-а, који је оглашивачки, медијски, пропагандистички недовољно атрактиван, а то је 16 мањинских језика у Војводини и то би требало подржати на сваки начин. Ту се нека огромна маркетиншка попуна не може очекивати“, рекао је Ковачевић.

„РТВ, међутим, са условима рада и техником коју ће добити брзо, колико сам информисан, мора да буде конкурентан и са својим програмима, али мора и да се задовољи оним делом стипендирања које ће по логици ствари добијати“, додао је Ковачевић.

Ковачевић је додао да РТВ „на одређени начин има одређену врсту монопола“, и да би требало да сиђе са државних јасли и да се тај новац преусмери тамо где је далеко потребнији.