Народна странка

Одбор Народне странке за заштиту животне средине: Међународни Дан чистог ваздуха за плаво небо

Одбор Народне странке за заштиту животне средине: Међународни Дан чистог ваздуха за плаво небо

У Србији и овај 7. септембар, Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо, дочекујемо са једнаком стрепњом какав ћемо ваздух дисати већ за коју недељу, кад почну хладнији дани.

Пролеће ове године и јесен 2022. године су нам показали колико "живот" може бити окрутан према нама, када кошаве нема ни за лек а Београд, Ваљево, Панчево, Смедерево, Ужице и многи други градови у Србији закуцавају сам светски врх непопуларне листе градова са најзагађенијим ваздухом.

Уз све ово, сведоци смо и честих хвалоспева СНС министара, како је Србија уложила оволико или онолико новца, како се све чини да се смањи емисија штетних честица у ваздуху, како смо ми ваздушна бања за тамо неке загађене земље где министарства нису оволико "способна" итд. А заправо кришом купују пречистаче ваздуха за своје кабинете и беже у позната светска зимовалишта да би дисали ваздух богат кисеоником, за разлику од својих грађана који се гуше у токсичној смеши.

Неретко се грађанима нуди и оправдање како је привредни раст условио "блага" погоршања ваздуха, али да је и то нормално и да морамо мало да отрпимо.

Нећемо да трпимо јер то није истина!

Како на квалитет ваздуха не утиче привредни раст најразвијенијих земаља у Европи? Код нас се дешава субвенционисање привредних активности које изразито доприносе погоршању квалитета ваздуха, а уз то се још и субвенционише непоштовање прописа о обавезној примени филтера, тиме што се закон не примењује и казне се умањују.

Сва прљава технологија коју развијене земље не желе, код нас је добродошла. Ова власт толико не мари за то какав ћемо ваздух дисати да се не брине ни кад депоније месецима горе, када фабрике које не смеју дуже од 10 година бити у једном региону јер енормно загађују ваздух, што у тим местима изазива повећан степен обољења респираторних органа, не премести и ако су ту већ 40 и више година. Такав је случај са фабриком "Кнауф Инсулатион" у Сурдулици. Што нам ТЕНТ спаљује блато помешано са мазутом. Што многа места у Србији имају спроведен гас, а да гас никад нису добила, што имамо преко 10.000 превремених смрти годишње због лошег квалитета ваздуха итд.

Стање се неће битно поправити све док овај режим буде владао земљом, а са њим под руку корупција и јавашлук.

Важно је да схватимо да квалитет ваздуха погађа све нас, да нам од његовог квалитета зависи животни век, нас, наших ближњих, наше деце и људи које волимо. Морамо заједно да се боримо за чист ваздух!

Срећан нам Међународни дан чистог ваздуха за плаво небо, у нади да ћемо се изборити да не будемо при врху загађених, већ на врху држава са најчистијим ваздухом на свету, јер поред осталог, имамо такав природни потенцијал.


Одбор Народне странке за заштиту животне средине