Народна странка

Тодоровић: Кршењем Устава - на чело суда

Тодоровић: Кршењем Устава - на чело суда

У Уставу Републике Србије, након измена које су ступиле на правну снагу почетком ове године, кристално јасно пише да председнике судова бира Високи савет судства – члан 149 Устава.

Уставни закон који је донет ради спровођења измена Устава прописано је које надлежности у првосуђу, изузетно, може још да врши Народна скупштина док се не конституише нови Високи савет судства. Када је реч о изборима судија, то је само избор судија који се бирају први пут на судијску функцију – члан 7 Уставног закона. Дакле, за избор председника судова Народна скупштина више није надлежна. По Уставу!

Упркос томе, на дневном реду седнице Народне скупштине која је у току је и избор председника пет судова у Републици Србији.

Како Уставним законом није прописано да Народна скупштина може, изузетно, до конституисања Високог савета судства да бира председнике судова и након ступања на снагу измене Устава којим се њихов избор ставља у надлежност Високог савета, то значи да ће Народна скупштина ако их сада изабере – прекршити Устав.

Не залазећи у политички аспект ових постављења, ни у политичке мотиве због којих се постављења врше, Народна странка изражава запрепашћење због овако флагрантног и безочног кршења Устава од стране законодавне власти, и то управо измена Устава које је законодавна власт колико јуче донела тврдећи да то чини како би се коначно успоставила независност судске власти. Па ако је то био искрен мотив, чему журба да Народна скупштина, под јасном контролом политичке странке на власти и њеног вође, и по цену кршења Устава постави председнике у пет важних судова?!

Мастило се на изменама Устава још није осушило, а господар је прекршио измењени Устав! Наш светли књаз Милош, за своје време Велики, дабоме, ако може са небеса да види овог садашњег апсолутисту на трону Србије је сигурно тужан што се од адета из његовог вакта није много одмакло.

Народна странка апелује на народне посланике да поштују Устав, јер држава у којој и председник Републике, и влада, и народни посланици крше Устав пада у провалију безакона, насиља и терора.

Посебно апелујемо на кандидате за председнике судова, који су искусни правници и судије, да не пристану да буду постављени на те функције кршењем Устава. Јер, то је највиши закон, по коме, очекују то с правом грађани Србије, треба и даље да суде и они, и све судије у судовима на чијем челу ће бити.

 

Председник Одбора за правосуђе Народне странке
Јовица Ђ. Тодоровић, адвокат