Народна странка

Основан Општински одбор Народне странке Младеновац

Основан Општински одбор Народне странке Младеновац

Народна странка основала је Општински одбор Младеновац. Оснивачка скупштина је за председника одбора изабрала Николу Пешића (1986), а за потпредседнике Александра Ружића (1976) и Биљану Вујић (1987). Изабрано је и девет чланова општинског одбора.

Скупу су присуствовали председник и потпредседник Народне странке Вук Јеремић и Мирослав Алексић, председник Градског одбора Београд Урош Тешмановић и шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић.

Пешић је рекао да је циљ младеновачког одбора да опозиција на локалним изборима 2024. године преузме власт у тој општини.

„Имамо солидан темељ у Младеновцу, а циљ нам је да у наредном периоду формирамо месне одборе у сваком селу наше општине и посебну пажњу ћемо обратити на удаљена села“, рекао је Пешић.

Пешић је истакао да ће Општински одбор Народне странке Младеновац ускоро представити „Програм за Младеновац“, и додао да је програм састављен у сарадњи са грађанима, чије су сугестије узете у обзир приликом израде тог документа.

Јеремић је рекао да ће посланичка група те странке на седници скупштине о Косову и Метохији предложити усвајање преговарачке платформе за наступ државних органа и позваће председника Србије Александра Вучића да је прихвати или да, ако одбије, представи своју платформу.

„Наша платформа би требало да одражава државно јединство и добије подршку свих политичких актера. Преговори о Косову и Метохији морају бити уведени у институционални оквир и коначно мора да се зна за шта је ко овлашћен и шта ко ради у вези са Косовом и Метохијом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће посланици Народне странке на предстојећој седници „подвући црту на дешавања у последњих десет година“ и указати на директно кршење закона и Устава Србије.

„Указаћемо да су 2013. године у Скупштини Србије усвојили Резолуцију о Косову и Метохији у којој су навели да све што се договори у Бриселу мора да буде испраћено усвајањем уставних закона, како би све било уведено у уставни оквир Србије. Није, међутим, усвојен ниједан једини уставни закон, а предали су институције државе на северу, судство, полицију, електроенергетски систем и дали су Приштини међународни телефонски позивни број“, додао је Јеремић.

Јеремић је најавио и да ће бити отворено и питање међународног наступа Србије и парламентарне дипломатије у вези са Косовом и Метохијом.

„Показаћемо да држава више не може да се води произвољно и без икакве одговорности. Ми смо тражили посебну седницу парламента о Косову и Метохији и вратићемо то питање у парламент. Нашим државотворним и аргументованим наступом направићемо разлику која није могла да се види у последњих десет година, док су препуштане једна по једна тачка суверенитета наше државе над Косовом и Метохијом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће та скупштинска расправа „бити јасан показатељ на кога грађани могу да се ослоне када је реч о најважнијим државним питањима“.

„Наредне скупштинске седнице ће такође показати да више ништа неће бити исто. Отворићемо у скупштини расправу о економији, и то на системски начин, јер ћемо понудити конкретна решења“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је подсетио да се држава недавно задужила 370 милиона евра „за покривање рупа у буџету“, и додао да се „нигде у свету владе у техничком мандату не задужују у иностранству“.

„То показује куда иде економија Србије, и то док економска криза још није достигла пуну снагу. Какве црне рупе у буџету, данас је тек крај августа, има још четири месеца до краја године, а они покривају рупе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао и да је „полиција пре 1. септембра потрошила буџет за целу 2022. годину“.

„О таквим стварима ће се убудуће говорити у парламенту и за све што будемо критиковали понудићемо и конкретно решење“, рекао је Јеремић.

„Понудићемо предлог за системско решавање производње хране. Издвајање за пољопривреду у наредне три године мора достићи 10 одсто државног буџета, а сада је тек четири одсто, док је просек у ЕУ близу 30 одсто“, додао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће посланици Народне странке предложити да се у буџету установи посебна буџетска ставка у наредне три године како би се уложило 100 милијарди динара за системска решења у пољопривреди, укључујући и наводњавање.

„У Албанији се овог тренутка наводњава пет пута већа површина земље него у Србији, а Србија има три пута више обрадивог земљишта од Албаније. Не говорим о Холандији или Италији, него о Албанији! То је разлог да се дубоко замислимо и да предложимо системске мере“, закључио је Јеремић.

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић је рекао да Србија више не може да чека, јер је „народу ове власти преко главе“.

„Народна странка ће бити носилац промене власти, а београдски одбор са својим општинским одборима, међу којима је и младеновачки, биће мотор тих промена“, рекао је Алексић.

„Стање у Србији не неиздрживо, живимо у кошмару, а чека нас велика економска криза и људи више неће да ћуте“, додао је Алексић.
Тешмановић је истакао важност јачања страначке организације и навео да је формирање младеновачког одбора важно за цео београдски одбор.

„Сви општински одбори би требало да израде програме за општине које покривају и те програме ћемо представити грађанима и они ће бити основа за наступ на локалним изборима“, рекао је Тешмановић.