Народна странка

Алексић: Циљ следеће владе остаје исти – преварити грађане да би СНС опстао на власти

Алексић: Циљ следеће владе остаје исти – преварити грађане да би СНС опстао на власти

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да ће и следећа Влада Србије наставити политику чији је „циљ да превари грађане да би СНС опстао на власти“, а да грађани „режиму служе само да би се обогатио новцем из њиховог џепа и им се наруга“.

„Важно вам је да ћете имати Министарство за јавна улагања како би се новац контролисао из једног центра који ће одлучивати ко ће добити посао и које ће послове добијати ’Миленијум тим’, Звонко Веселиновић  и компаније чији су власници постали милијардери за време власти СНС-а“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о Предлогу измена закона о министарствима.

„Лепо је сада бахатити се на власти, али свему дође крај. Позивам вас да се уразумите и да схватите шта значи одговорност и институције које ће вас штитити када изгубите власт“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је предложена влада од 25 министарстава, док у Европи не постоји држава са владом од више од 20 министарстава.

„Вама је, међутим, важно да ухлебите партијске кадрове преко леђа грађана, јер сте расипничка власт, која је спремна на све само да не окрњи свој рејтинг, иако сваког дана кукате како вам је много тешко, али фотеље се нико не одриче“, рекао је Алексић.

„Данас у одељењу првог разреда школе коју похађа мој син има 23 ђака, а у многим селима у Србији у прва четири разреда има укупно мање од 20 ђака, док ви предлажете владу од 25 министарстава да бисте ухлебили своје кадрове“, додао је Алексић.

Алексић је рекао да Србија „нема владу већ девет месеци“, а да грађани неће имати никакве користи ни од нове владе, јер о свему одлучује председник Србије Александар Вучић.  

„Предлог закона о министарствима нема претеране логике, јер нема Министарства за Косово и Метохију, а сваког дана говорите о проблемима у покрајини. Нема ни Министарства за дијаспору иако готово половина Срба живи ван матице“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је власт СНС-а задужила Србију за 17 милијарди евра, а да стално тражи кривце у онима који су владали пре више од 10 година.  

„Продали сте Арапима ПКБ за 105 милиона евра и то предузеће је имало 117.000 хектара земље. Продали сте Галенику за 16 милиона евра, РТБ Бор за 350 милиона, Комерцијалну банку  за 387 милиона евра, београдски аеродром сте дали у концесију за 500 милиона евра… Укупно 1,36 милијарди евра сте потрошили и сада морате да идете код принца у Емирате да тражите нове милијарде“, рекао је Алексић.

„Понашате се као пијани милионер и зависник који последњи динар даје за своје пороке“, додао је Алексић.

Алексић је навео да ће Министарство привреде наставити да даје субвенције странцима и то стотине хиљада евра по радном месту, док ће радници у Србији „мотати каблове за плату од 35.000 динара месечно“.

„’Миленијум тиму’ је држава дала 10 милиона евра бесповратно када је купио Врањску Бању за два милиона евра. Ћутите о томе јер је ’Миленијум тим’ ваша фирма и јер ваши шефови Синиша Мали и Ана Брнабић ту командују зато што они граде ’Београд на води’, зато што данас у Новом Саду на Шодрошу почињу да граде мост“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је од 665 милиона евра, колико је укупно дато за подстицај привреди, 611 милиона евра је дато страним компанијама, а 44 милиона домаћим.

„Говорите да је данас много боље, али уље је пре него што сте дошли на власт коштало 95 динара а данас је 190, шећер је био 65 динара а данас је 110, млеко 72 динара, данас је 140, свињски бут је био 369 динара, а данас је 749, евро-дизел је коштао 103 динара за литар, док данас кошта 220 динара“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је пољопривреда уништена у претходних 10 година и да је „срамота што Србија данас увози млеко“.

„Производња млека је опала 30 одсто у последњих 10 година, а број грла је смањен за 55.000. Увозимо и кромпир и то 29 пута више него што га извозимо, а да несрећа буде већа, увозимо по цени од 320 евра по тони а извозимо по 280 евра. Увозимо и месо јер је производња свиња пала за 50 одсто, и само 2021. године увезено је 330.000 свиња. То је резултат ваше политике“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је власт СНС-а потпуно упропастила ЕПС и да Србија зато сваког дана увози струју за између три и шест милиона евра.

„Истовремено, министарка енергетике Зорана Михајловић припрема приватизацију ЕПС-а јер је потребно још негде узети неку пару. Руда из Бора иде у Кину и тамо се топи и Кинези нам продају српско злато, то је ваша политика. Србију претварате у рударско окно и припремили сте 40 локација за нове руднике, па данас грађани морају да спасавају своје шуме и реке од белосветских моћника“, рекао је Алексић.

„Из Србије је у последњих 10 година отишло више од 500.000 радно способних људи, док са друге стране цветају криминал и корупција, а ту сте ненадмашни када треба да се брани највећи узгајивач марихуане у Европи Предраг Колувија“, закључио је Алексић.