Народна странка

Алексић: Повећати плате припадницима Војске Србије за најмање 30 одсто

Алексић: Повећати плате припадницима Војске Србије за најмање 30 одсто

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић предложио је данас у Скупштини Србије амандман по којем би припадницима Војске Србије следеће године плате биле повећане за најмање 30 одсто.

„У току је велики одлив људи из Војске Србије, а власт то крије, што је велики проблем. Неопходно је повећати плате припадницима војске“, рекао је Алексић на седници парламента.

Алексић је истакао да председник Србије Александар Вучић и „његов режим“ злоупотребљавају војску за своју кампању, и да је професионалне војнике „у мирнодопским условима држала у касарнским условима“.

„Министру одбране Милошу Вучевићу и онима који злоупотребљавају војску је познато колика је попуњеност бригада и да, нажалост, нису оперативно оспособљене. Нећу да износим податке о попуњености, јер сам патриота и волим Србију“, рекао је Алексић.

„Њима то, нажалост, није важно, нити им је важно што војници напуштају војску, а то покушавају да реше тако што Вучевић каже да ће бити послати на служење војног рока сви који нису били у војсци, а млађи су од 40 година“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да им то није сметало да формирају тајну службу при војсци, пету у држави, оснивањем Центра за оперативно-техничку подршку при Војној полицији.

„Реч је о служби при Генералштабу Војске Србије, коју не контролишу ни Министарство одбране ни држава.  Шта раде они тамо, шта ради Ђура Јованић Пекар, шеф ВБА? Прогања опозицију и грађане Србије без икакве контроле. Купили су најсавременију опрему за праћење и прислушкивање, а нема пара за војнике“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је власт од СДПР-а направила једно од најнеуспешнијих предузећа за трговину оружјем у Србији.

„Поред Телекома и ЕПС-а које сте упропастили, уништили сте и СДПР, који сте задужили емитовањем обвезница за више од 300 милиона евра и дали сте све агенте за продају оружја Слободану Тешићу, који се сада богати као ваш кадар продајући српско оружје које купује испод цене“, рекао је Алексић министру финансија Синиши Малом и представницима Владе Србије присутним у скупштинској Сали.

Алексић је додао да Тешићу у томе помажу Ненад Милорадовић Баћа, сива еминенција у Министарству одбране, директор ВБА Ђура Јованић Пекар, као  и Бранислав Простран, који је лични пријатељ породице Вучић и „са њом путује по манастирима“ и прави зграде, и уништава Војску Србије.

„Ту су и фирме ’Тикен’ и ’Проинтер’, познате Синиши Малом, које се као баве софтвером, па им је било мало да узимају све паре за разне услуге од Министарства финансија, него сада узимају и од војске и СДПР-а“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је „власт огрезла у криминалу и корупцији“, а као доказ је показао налог којим се полицијски службеник Милан Вукомановић, запослен у Одељењу УКП-а за борбу против корупције, смењује само зато што је открио коруптивне радње „Застава оружја“ и Слободана Тешића.

Посланик Народне странке Борислав Новаковић предложио је да запосленима у државној управи плате буду повећане за 20 одсто, уместо за предложених 12,5 одсто.

„Сматрам да је то суштински важно. Супстанцијални део политике не чинимо ми, политичари, јер се ми у зависности од политичке воље грађана мењамо на четири, осам или 12 година, а чувари знања и они о којима би највише требало да бринемо су људи који раде у јавној управи и комуналним предузећима. Важно је да ти људи, који брину о општем интересу, буду награђени“, рекао је Новаковић.

Посланик Народне странке Ђорђе Станковић рекао је да у Нишу „стање никад није било горе“ и да је инфраструктура у катастрофалном стању.

„Улице личе на пејзаж Марса, а готово сви директори и начелници управа су у статусу вршилаца дужности“, рекао је Станковић.