Народна странка

Алексић Ани Брнабић: Ви сте генератор корупције, пола власти би требало да буде у затвору

Алексић Ани Брнабић: Ви сте генератор корупције, пола власти би требало да буде у затвору

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је мандатарка Ана Брнабић „генератор корупције“ јер је фирма у којој је радио њен рођени брат од државе и јавних предузећа добила послове у вредности од више стотина милиона динара, и да би због тога „прво она мора да одговара“.

„Пола вас из власти би требало да буде у затворима да је правосуђе у Србији независно. Доћи ће дан када ћете одговарати и пред народом и пред законом. Саживели сте се са корупцијом и корупцијом могу да се баве само они којима ви дозволите. И ви ћете некоме да говорите о томе шта би требало да се ради“, рекао је Алексић Ани Брнабић на седници Скупштине Србије.

Алексић је упитао Ану Брнабић „да ли ју је тужилаштво испитало“.

„Одговорите како је фирма ’Асеко’ у којој је ваш рођени брат био директор добила послове од ваше владе. Од ЕПС-а уговори од 99 милиона динара и 41 милион динара, од ЕМС-а 196 милиона динара, од Министарства финансија Синише Малог 182 милиона динара, од Завода за здравствено осигурање 39 милиона динара, од Министарства правде 100 милиона динара, од Канцеларија за ај-ти 180 милиона“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је министар финансија Синиша Мали, према извештају Управе за спречавање прања новца, имао најмање 45 рачуна у различитим банкама у Србији, 17 рачуна на своје име, најмање један на консултантску фирму и 21 рачун је имала његова бивша супруга.

„Уплаћивао је десетине хиљада евра непознатог порекла на своје рачуне, као и на рачуне супруге и деце. Синиша Мали је имао 24 стана у Бугарској, а у Вршцу је узурпирао 10 хектара земље“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је за време власти СНС-а и Александра Вучића на имању „Јовањица“ откривена највећа плантажа марихуане у Европи у коју су умешани државни органи, МУП, БИА и ВОА, а СНС и влада су се упрегли да бране власника тог имања и оптуженог пред Специјалном судом Предрага Колувију.

„Где то има на свету? Председник државе брани Колувију, Вучић каже да је директор БИА Братислав Гашић контактирао са Колувијом, Александар Вулин је тамо брао ротквице“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да су бизнисмени са Косова и Метохије Звонко Веселиновић и Милан Радоичић „заштићени и граде ауто-путеве, имају јахте у Хрватској, скупоцене виле, куће и апартмане по свету“.

Шеф посланичке групе Народне странке је рекао да је „максимално неодговорно“ правити расипничку владу од 28 министара у времену кризе и то док власт позива грађане да штеде, а инфлација је двоцифрена и поскупљења хране су огромна.

Алексић је подсетио Ану Брнабић да је 2020. године у експозеу рекла да је Србија економски стабилна држава у којој је незапосленост 7,3 одсто, а да је „данас незапосленост најнижа и износи осам одсто“, и упитао је „ да ли зна шта говори“.