Народна странка

Алексић: Дуплирати буџет за подстицаје пољопривреди са 50 милијарди динара на 100 милијарди

Алексић: Дуплирати буџет за подстицаје пољопривреди са 50 милијарди динара на 100 милијарди

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић затражио је данас на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду да подстицаји за аграр у буџету за 2023. годину буду повећани са садашњих 56 милијарди динара на 100 милијарди, а да се од 2024. године за пољопривреду издваја 10 одсто републичког буџета.

„У Србији од пољопривреде живи милион и по људи и она држави мора бити приоритет уместо градње стадиона од 150 милиона евра и субвенција странцима од 100.000 евра по радном месту, а сељаци нека се сналазе како знају и умеју. Дуговања државе пољопривредницима су страховита“, рекао је Алексић на седници одбора одржаној у Инђији.

Алексић је истакао да би дуплирање буџета за подстицај аграру омогућило исплате заосталих дуговања пољопривредницима, сервисирање текућих обавеза и повећање неких субвенција, што би био први корак ка стварању конкурентне пољопривреде која ће бити корисна и за произвођаче и за државу.

„Пољопривреднике тешко погађа инфлација, јер они немају повећање плата, него морају сами да зараде. Њима је инфлација појела скоро сву зараду због огромних поскупљења, ђубрива, дизела и хемијских препарата. Сељак такође мора да школује своју децу и да прехрани породицу“, додао је Алексић.

Алексић је навео да све „паметне државе“ улажу у пољопривреду, нарочито у кризи каква данас влада, док је у Србији све више запарложених њива јер пољопривредници одустају од производње и одлазе са села.

„Последице аграрне политике вођене у претходних десет година су да Србија увози велике количине млека, кромпира и парадајза. Велики монополисти у пољопривреди користе све погодности, док производњу гаси све више малих газдинстава до пет хектара, која чине 80 одсто српске пољопривреде“, рекао је Алексић.

Алексић, који се у Трстенику бави пољопривредном прозиводњом, рекао је представницима Министарства пољопривреде да „немају појма о пољопривреди“ и позвао их да се уозбиље.  

„Да ли сте ви у министарству свесни да се пољопривреда гаси? Пољопривредницима се мора омогућити да живе од свог рада и држава мора да им помогне“, закључио је Алексић.