Народна странка

Алексић: Пустити Синишу Малог да чува буџет је као пустити козу да чува купус

Алексић: Пустити Синишу Малог да чува буџет је као пустити козу да чува купус

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић предложио је данас у Скупштини Србије да се ограничи могућност одлучивања министру финансија Синиши Малом да по својој вољи санкционише оне који су злоупотребили новац из буџета.

Свако ко је прекршио закон мора бити кажњен, јер ако дамо Синиши Малом да он о томе одлучује, то би било као да пустимо козу да чува купус. Синиша Мали је познат по томе да воли станове, скупе аутомобиле, јахте, апартмане и да је умешан у највећи број афера од свих министара у свим владама СНС-а“, рекао је Алексић на седници парламента на којој се расправља о амандманима на буџет за 2023. годину.

„Да је среће, Синиша Мали не би ни могао да буде министар, а ви сте му дали ни мање ни више него да располаже са две трећине буџета који пуне сви грађани Србије“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да би министарка правде Маја Поповић, када помиње пљачкашке приватизације, требало да се обрати Синиши Малом, који је био директор Центра за аукције у приватизацијама.

„Данас је Синиша Мали подигао летвицу својих афера када је посланицима опозиције рекао да су плаћени да раде против интереса своје земље. Ако то није вређање достојанства скупштине и вређање посланика, онда не знам шта јесте. Мали нема право да вређа посланике“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао владајућу већину да подржи оснивање анкетног одбора за утврђивање стања у Војсци Србије.  

Посланик Народне странке рекао је да власт тврди да ће из буџета бити издвојено милијарду евра за ЕПС због депресиране цене струје, па ЕПС бележи губитке, али да то није тачно, јер су губици узроковани лошом организацијом и јер је тим предузећем годинама управљао власник печењаре Милорад Грчић.

„Фирма ’Електроизградња Бајина Башта’, чији је неформални власник Звонко Веселиновић, продаје бетонске стубове ЕПС-у за 300 евра, а те исте стубове продаје Електродистрибуцији Црне Горе за 150 евра. Таквом корупцијом се губи новац. ЕПС плаћа 15 милиона евра за приватно обезбеђење, а са фирмом ’Монтоп’ Марка Босанца Боскета склопљен је уговор од 100 милиона евра за очитавање бројила. Зато су настали губици“, рекао је Новаковић.